Irimescu, despre taxa pe ambalaje: Din discuția cu producătorii a reieșit prorogarea taxei cu o lună sau două

Irimescu, despre taxa pe ambalaje: Din discuția cu producătorii a reieșit prorogarea taxei cu o lună sau două
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2016

Sectorul industriei alimentare din România este cel mai afectat de taxa pe ambalaje, iar din discuția cu producătorii a reieșit prorogarea taxei cu o lună sau două, a declarat, marți, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, la Palatul Parlamentului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"Am avut la nivel de ministru săptămâna trecută discuții (cu privire la taxa pe ambalaje n.r.). Este convocată mâine (miercuri n.r.) o nouă reuniune la nivel de secretar de stat. În opinia mea trebuie neapărat să se discute și cu sectorul, pentru că sectorul industriei alimentare din România este cel mai afectat. Importatorii nu sunt atât de afectați. Scopul este să se stabilească la masă o taxă care să poată fi plătită de producătorii noștri fără a da faliment și în final să se asigure pârghiile necesare pentru reciclarea ambalajelor. Deocamdată, cum este legislația prevăzută, nu avem certitudinea că indiferent de ce sumă plătesc producătorii din industria alimentară, în final vom ajunge la scopul pe care ni l-am propus: reciclarea ambalajelor", a spus Irimescu.

El a precizat că din discuția cu producătorii a reieșit că taxa trebuie prorogată cu o lună sau două.

"Discuția pe care am avut-o cu producătorii noștri a fost prorogarea termenului cu o lună sau două pentru că de la 25 ianuarie au obligația să achite 2 lei pe kilogram în plus față de taxa pe care o plăteau, iar la masa tratativelor trebuie să se stabilească o cifră acceptabilă. Spre exemplu, producătorii au spus că ar putea accepta undeva până într-un leu. Se va discuta concret. Ministerul Mediului este responsabil. Eu am solicitat producătorilor să vină cu calcule clare care să indice impactul asupra lor și să îl prezinte Ministerului Mediului", a mai afirmat ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii: Premierul ține ca toate Camerele Agricole să treacă în sectorul privat CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii: Premierul ține ca toate Camerele Agricole să treacă în sectorul privat

Patronatele și sindicatele din industria alimentară au solicitat săptămâna trecută suspendarea obligației de plată a contribuției privind reciclarea ambalajelor până la crearea unui cadru legislativ "transparent, echitabil și controlabil" pentru toți actorii din lanțul de reciclare, solicitând la unison demiterea ministrului Mediului pentru proasta gestionare a sistemului de colectare și reciclare și lipsa de control a autorităților.

Reprezentanții industriei de conserve din România și cei din piața laptelui au afirmat că plata taxei de reciclare de 2 lei/kilogramul de ambalaj va aduce falimentul multor fabrici de profil și disponibilizarea a peste jumătate dintre angajați din aceste sectoare, toate aceste costuri urmând să fie plătite din buzunarele consumatorilor.

Ministerul Mediului preciza, într-un comunicat remis AGERPRES în 21 ianuarie, că intenția autorităților din domeniu nu este de a aplica penalități pentru fiecare kilogram de deșeu nereciclat, ci de a impulsiona un sistem funcțional de management al deșeurilor de ambalaje care să nu plaseze România în nefericita situație a unui infringement pe această temă, caz în care penalitățile europene ajung și la 200.000 euro pe zi.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
irimescu
taxa pe ambalaje