Irimescu: Proiectele de lege privind vânzarea terenurilor și crearea unui fond mutual pentru fermieri, amânate

Irimescu: Proiectele de lege privind vânzarea terenurilor și crearea unui fond mutual pentru fermieri, amânate
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 nov 2016

Proiectele de lege privind vânzarea terenurilor și crearea unui fond mutual pentru fermieri, propuse de Ministerul Agriculturii, sunt amânate din cauza discuțiilor cu producătorii, a declarat joi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul celui mai important târg de agricultură din România, Indagra, care are loc în perioada 2-6 noiembrie, la Romexpo.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În luna septembrie, Profit.ro a prezentat condițiile în care firmele și persoanele fizice din spațiul european vor mai cumpăra terenuri agricole în România, discutate atunci la nivelul ministerului, precum și legislația din mai multe țări europene.

“Am discutat marți după-amiază două proiecte importante ale Ministerului Agriculturii care, deși eu mi-am dorit să le avem gata demult, dar din cauza discuțiilor cu fermierii, tot le amânăm finalizarea”, a afirmat Irimescu, conform News.ro.

Unul dintre proiectele de lege este cel legat de vânzarea terenurilor.

“Dacă ministerul pregătise o serie de limitări care sunt acceptate la nivel european, totuși, reprezentanții producătorilor noștri precum LAPAR (n.r.- Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România) au alte solicitări”, a completat ministrul.

Inițial, ministerul avea în plan limitarea cumpărării de terenuri la maximum 50 de hectare, iar cine voia să-și facă ferme trebuia să arendeze.

“În urma discuției cu producătorii ei au solicitat să fie 150 de hectare pe persoană fizică și la persoană juridică, cu alte condiții, și să ajungă la 1.200 de hectare, la fel ca în Ungaria. Iar limitarea ar fi putut ajunge la 1.500 de hectare dacă era vorba despre producători de furaje sau nutrețuri. Ulterior, LAPAR a insistat pentru 2.000 de hectare pentru că au spus că au ajuns producătorii din afara UE să aibă 62.000 de hectare în România”, a explicat Irimescu, care a mai spus că este destul de dificil să cadă de acord pe acest proiect de lege, pe care l-a mai prezentat de câteva ori pe parcursul acestui an.

În acest context, ministrul a spus că, după ce a ascultat părerea producătorilor, vrea să audă și părerea cetățenilor.

“Pentru că după cum spunea și premierul Cioloș, trebuie să avem în vedere faptul că terenurile României reprezintă un bun de patrimoniu național, nu este doar un mijloc de producție. Am căzut de acord pe limitări care vizează un regim special pentru tineri, care reprezintă soluția în România. Să nu uităm că în România peste 50% dintre fermierii români au peste 50 de ani”, a mai spus Irimescu.

În viziunea ministrului, este ușor de cumpărat teren agricol în România, deoarece prețul unui hectar de pământ în România pornește de la 2.000 de euro și poate ajunge la 9.000-10.000 de euro în vestul țării, spre deosebire de Belgia sau Olanda, unde costul unui hectar de pământ este de 50.000 de euro.

Astfel, în Belgia și Olanda nu ar fi nevoie de limitări.

May nu poate declanșa Brexitul fără aprobarea Parlamentului, stabilește Înalta Curte de Justiție de la Londra CITEȘTE ȘI May nu poate declanșa Brexitul fără aprobarea Parlamentului, stabilește Înalta Curte de Justiție de la Londra

Ministerul Agriculturii anunța la finalul lunii iunie că vrea să înăsprească regulile pe care trebuie să le îndeplinească străinii pentru a cumpăra terenuri agricole în România, însă va ține cont și de regulile comunitare, pentru a nu risca intrarea într-o procedură de infringement, precum Bulgaria.

O altă condiție care se poate pune la vânzarea de teren agricol către străini este asigurarea securității alimentare.

Irimescu a mai spus că și în cazul legii pentru înființarea unui fond mutual s-au împotmolit.

“Acesta este un proiect de lege pentru care am avut 30 de variante din primăvară și până acum. Și pe care nu am reușit să ne înțelegm cu producătorii”, a completat ministrul.

La începutul lunii august, premierul Dacian Cioloș anunța că a discutat cu fermierii despre crearea unui fond mutual cu sprijinul PNDR și cu participarea fermierilor care în anii următori ar putea să rezolve mai simplu astfel de riscuri de calamități naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
irimescu
vanzare terenuri