Legea PSD care permite vânătoarea de cormorani, specie protejată, a fost adoptată de senatori. Fostul ministru Daea, anterior: Cormoranii în România fac baie în piscine. Nu se mai feresc de oameni!

Legea PSD care permite vânătoarea de cormorani, specie protejată, a fost adoptată de senatori. Fostul ministru Daea, anterior: Cormoranii în România fac baie în piscine. Nu se mai feresc de oameni!
scris 2 dec 2019

După ce, în ianuarie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a vorbit, în Comisia pentru pescuit a PE, despre cormorani, având un discurs incoerent și nereușind să răspundă întrebărilor puse de europarlamentari, Senatul a adoptat luni un proiect de lege care prevede ca vânătoarea de cormorani să nu mai fie interzisă. Astfel, este permisă vânătoarea cormoranului mare, cu argumentul că numărul mare de exemplare din această specie afectează producția națională de pește.   

Majoritatea PSD a reușit să adopte proiectul, care, pentru a intra în vigoare, mai trebuie aprobat și de Camera Deputaților și promulgat de președintele Iohannis.

"Sunt o serie întreagă de restricții care vin din abordare conceptuală, a conceptului de natură protejată (...), dar sunt și momente în care îngrijorarea pescarilor este dincolo de puterea de rezistență. A se vedea populațiile de cormorani. Am discutat cu comisarul Vella, a văzut România. Pentru a fi expresiv, persuasiv, a fi convingător, i-am spus lui Vela că cormoranii în România fac baie în piscine. Atât de mulți. Nu se mai feresc de oameni, de pescari nici atât. Pun în pericol un sector alternativ și un sector complementar", declara ministrul Agriculturii, la începutul anului, în fața europarlamentarilor.

"Vă spune un om care înțelege furtuna Brexitului, dar înțelege și furtuna pescarului în momentul în care el se află în raport cu natura și nu găsește soluții pe care să le folosească atunci când nevoia îl împinge și situația o dictează", a fost o altă declarație a lui Daea.

Ulterior, Petre Daea a postat pe Facebook un film cu un cormoran mâncând pești, după ce remarcile sale din Parlamentul European cu privire la pericolul reprezentat de aceștia au provocat ironii și controverse. "Priviți-l!", era mesajul care însoțea filmul.

Carnea de porc va fi mai scumpă cu 15-20% de Sărbători, ca urmare a deficitului din UE și a deprecierii leului CITEȘTE ȘI Carnea de porc va fi mai scumpă cu 15-20% de Sărbători, ca urmare a deficitului din UE și a deprecierii leului

În octombrie, mai mulți parlamentari PSD au inițiat proiectul de lege care va permite vânătoarea cormoranului, mai exact a cormoranului mare, care nu doar că ocupă piscinele cetățenilor români, conform declarațiilor ministrului Daea, dar se face vinovat de pagube importante în producția piscicolă națională, potrivit opiniei aleșilor social-democrați.

Aceștia arată că directivele europene privind conservarea păsărilor sălbatice au condus la ”o exagerată creștere a populațiilor de cormorani în România, care au invadat zone din afara ariilor de creștere tradiționale (Delta Dunării și cursul Dunării), ajungând în regiuni unde nu erau întâlnite anterior”.

Pe teritoriul României sunt raportate trei specii de cormorani: cormoranul mare (Phalacrocorax carbo sinensis), cormoranul mic (Phalacrocorax pygmeus), cormoranul moțat (Phalacrocorax aristotelis).

Populația de cormoran mare este însă cea care a depășit cu mult valorile prevăzute directiva comunitară, susțin parlamentarii PSD, care subliniază că niciuna din metodele convenționale de alungare nu funcționează în cazul acestor păsări, ce se dovedesc extrem de inteligente și adaptabile.

Șocant: Patronat - Mici producători pun căcăreze de oaie în laptele de vacă, pentru a-i da miros specific și a înșela consumatorii CITEȘTE ȘI Șocant: Patronat - Mici producători pun căcăreze de oaie în laptele de vacă, pentru a-i da miros specific și a înșela consumatorii

”Cormoranii sunt păsări care se hrănesc exclusiv cu pește și produc daune considerabile fermelor de acvacultură, pescăriilor și apelor în general, ei neavând niciun dușman natural. Deși în țara noastră au fost utilizate o serie de metode alternative pentru protejarea producției din piscicultură împotriva cormoranilor: plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvențe, laser, sperietori de ciori etc., aceste păsări, deosebit de inteligente, se obișnuiesc cu ele, se adaptează și nu se mai sperie, astfel că acest metode au devenit ineficiente”, afirmă inițiatorii propunerii legislative.

Mai mult, dincolo de afectarea directă a producției de pește, prin cantitățile mari prădate și consumate, cormoranii mari, potrivit parlamentarilor PSD, cauzează și ”instalarea stresului Ia pești, care are ca rezultat scăderea consumului de furaje și slaba metabolizare a acestora de către pești, ceea ce determină o creștere mică în greutate cu consecințe asupra realizării producției planificate”.

Astfel, în contextul în care România importă 80.000 tone de pește pentru asigurarea cererii din piață, pagubele provocate de cormorani sectorului piscicol se ridică la aproximativ 20.000 tone de pește anual, în timp ce producția din acvacultură înregistrată în ultimii ani este de aproximativ 12.000 tone de pește anual, potrivit datelor indicate de aleșii PSD.

Prin urmare, PSD propune modificarea Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic, prin excluderea cormoranului mare din fauna sălbatică în cazul căreia vânătoarea este interzisă.  

Potrivit proiectului, specia cormoranului mare va fi inclusă în fauna sălbatică la care vânătoarea va fi permisă în perioada 1 septembrie - 28 februarie a fiecărui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
cormorani
daea
pesti
ministru
agricultura
daea
vanatoare
permisa
proiect
lege
psd
parlament