Ministerul Agriculturii a inițiat un proiect de hotărâre pentru a combate ambrozia la nivel național

Ministerul Agriculturii a inițiat un proiect de hotărâre pentru a combate ambrozia la nivel național
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 iun 2018

Ministerul Agriculturii (MADR) a inițiat un proiect de hotărâre prin care își propune combaterea și distrugerea buruienii ambrozia la nivel național, considerând că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, prin alergiile pe care le produc asupra sănătății publice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Planta este nocivă prin efectul și cantitatea de polen pe care o răspândește în atmosferă cu ajutorul vântului, afectând sănătatea, potrivit MADR. Cercetările efectuate în mai multe state europene arată că polenul eliberat de buruiana Ambrosia artemisiifolia este unul din factorii principali ai rinitei alergice și reprezintă cauza manifestărilor severe ale astmului bronșic întâlnit la sfârșitul verii la un număr tot mai mare de persoane, scrie News.ro.

În primă instanță, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia vor fi somați să distrugă planta. Dacă în urma unui al doilea control, proprietarii respectivi nu au respectat măsurile de combatere a plantei periculoase, aceștia riscă amenzi de la 750 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice, a avertizat MADR.

Astfel, proprietarii sau deținătorii de terenuri unde se găsesc focare cu ambrozie au obligația aplicării unor metodelor pentru prevenirea, combaterea și distrugerea buruienii ambrosia până la data de 30 iunie. Dacă în urma controlului efectuat în perioada 1 iulie - 15 iulie se constată faptul că nu au luat măsurile specifice de combatere, aceștia vor fi sancționați cu "Avertisment".

În situația în care, în urma celui de-al doilea control efectuat pe teren, se constată faptul că nici până la data de 15 iulie nu au luat măsurile necesare pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acestei buruieni, atunci proprietarii respectivi vor fi sancționați cu amendă contravențională de la 750 lei la 5.000 lei în cazul persoanelor fizice, respectiv de la 5.000 lei la 20.000 lei în cazul persoanelor juridice.

Institutul Ifo: Perioada de creștere economică puternică Germaniei s-a încheiat CITEȘTE ȘI Institutul Ifo: Perioada de creștere economică puternică Germaniei s-a încheiat

”Scopul prezentelor norme îl reprezintă instituirea unor măsuri de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia. Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia se declanșează primăvara după răsărirea acestei buruieni și se încheie cel târziu până la data de 20 mai a fiecărui an, când se poate constata o diferențiere vegetativă față de celelalte specii de buruieni”, arată proiectul de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, publicat în dezbatere de Ministerul Agriculturii.

Prin aplicarea măsurilor de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, se va evita instalarea și răspândirea vegetației invazive și va conduce la diminuarea numărului de persoane cu reacții asmatice sau afectate de boala “febra de fân”, spun autorii proiectului.

”Efectuarea lucrărilor de prevenire, combatere și distrugere a acestei specii de buruieni va duce la diminuarea cantității de polen existent în aerul inspirat contribuie la îmbunătățirea sănătății publice, precum și la diminuarea surselor de poluare a aerului cu polenul alergic răspândit în perioada iulie – septembrie”, arată documentul.

Verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale se efectuează de către autoritățile publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora.

În urma verificărilor, autoritățile publice locale întocmesc centralizatorul cu suprafețele de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia. Autoritățile publice locale transmit centralizatorul Instituției Prefectului și direcțiilor pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, până cel târziu la data de 25 mai a fiecărui an.

Instituția Prefectului transmite o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, până cel târziu la data de 5 iunie a fiecărui an.

”Prin reducerea cantității de polen eliberată în atmosferă în fiecare an în perioada iulie – septembrie, se reduce numărul cazurilor de îmbolnăviri și implicit, scad cheltuielile spitalicești pentru tratarea persoanelor efectate. Se înregistrează astfel un impact pozitiv asupra necesarului de fonduri alocate pentru sănătate de la bugetul de stat, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung”, arată nota de fundamentare a proiectului.

Cercetările efectuate au condus la concluzia că speciile de plante care aparțin genului Ambrosia sunt printre cele mai nocive plante existente, prin alergiile pe care le produc asupra sănătății publice. Dintre acestea, cea mai nocivă și mai răspândită este specia cunoscută sub denumirea științifică Ambrosia artemisiifolia, denumită popular în România, în funcție de zonă, Floarea pustei sau Iarba de pârloagă.

În Europa, este răspândită din Anglia până în Rusia, constatându-se o invazie concentrată în zona centrală a Europei, iar în România este întâlnită aproape pe întreg teritoriul țării, în special în partea de vest a țării unde, în ultimii ani, se constată o răspândire mai accentuată.

De exemplu, în Ungaria au apărut adevărate epidemii. Datele publicate în Ungaria arată că în unele zone din această țară, circa o treime din populație suferă, în perioada august – septembrie, de afecțiuni alergice cauzate de concentrația mare a polenului în aer, produs de această specie de buruieni.

Se apreciază faptul că, în ultimii ani în România, această specie de buruieni începe să se răspândească pe areale din ce în ce mai mari, constituind un real semnal de alarmă, atât ca urmare a fenomenului de încălzire globală cauzat de procentul de creștere a concentrației de dioxid de carbon dar și ca urmare a numărului mare de grăunciori de polen produși de o singură plantă și eliberați în atmosferă în timpul verilor călduroase.

Planta este răspândită în special pe terenurile nelucrate, de-a 2 lungul căilor ferate, a drumurilor, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații, bazinelor piscicole, apropierea pădurilor, zone industriale, fiind o specie de buruieni foarte invazivă.

Această specie de buruieni se poate combate prin lucrări mecanice (arat, discuit) atunci când se află răspândită pe terenurile agricole, cosit manual sau mecanic pe celelalte terenuri nelucrate sau aflate în paragină iar în situația când planta este răspândită sub forma unor focare izolate se poate distruge prin utilizarea unor unelte adecvate sau prin smulgere, utilizându-se mănuși de protecție pentru evitarea iritațiilor.

Utilizarea erbicidelor este posibilă numai cu recomandarea specialiștilor de la direcțiile pentru agricultură județene în ceea ce provește tipul de erbicid, doza necesară și momentul aplicării, arată proiectul Ministerului Agriculturii.

”În ultimii ani, ambrozia a devenit și în România o specie invazivă cu răspândire în multe areale, iar efectul nociv al acesteia prin cantitatea mare de polen eliberată a determinat o creștere masivă a numărului de persoane care au reacții asmatice sau care manifestă diferite forme alergice severe, cauzând boala numită ”febra de fân”. Prin crearea cadrului legislativ adecvat se urmărește instituirea unor măsuri urgente de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia”, arată documentul.

Astfel, proiectul de act normativ vizează: crearea unei pagini speciale de prezentare a buruienii ambrozia pe site-ul propriu de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și al Ministerului Sănătății și Ministerul Mediului; desfășurarea anuală campanii de informare și conștientizare cu privire la buruiana ambrozia și punerea la dispoziția proprietarilor sau deținătorilor de terenuri, administratorilor drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole de materiale informative cu buruiana ambrozia; verificarea, identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ teritoriale se efectuează de către autoritățile publice locale, prin agenții agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora, care întocmesc un centralizator și îl transmis Instituției Prefectului.

Vor fi transmise somații către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, de către Instituția Prefectului.

De asemenea, o comisie mixtă va efectua controale în teren și va aplica sancțiuni contravenționale, în perioada de vegetației a buruienii ambrozia, potrivit MADR.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
ambrozie