Ministerul Agriculturii anunță peste 135 milioane euro pentru fermieri

Ministerul Agriculturii anunță peste 135 milioane euro pentru fermieri
scris 16 oct 2020

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a afirmat vineri, că Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) a autorizat suma de 135,4 milioane euro pentru 30.005 fermieri, reprezentând sumele în avans în cadrul schemelor de plăți directe și al măsurilor de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale. Anul trecut, APIA a plătit 71 de milioane de euro pentru 25.891 de fermieri.

"Azi-noapte, la ora 00.00, Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură a dat startul plăților în avans în cadrul schemelor de plăți directe și al măsurilor de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale. În această noapte APIA a autorizat suma de 135,4 milioane euro pentru 30.005 fermieri. Ca și comparație, anul trecut în aceeași zi s-au plătit pentru 25.891 de fermieri 71 de milioane de euro”, a declarat Adrian Oros, vineri, într-o conferință de presă.

DECIZIE Statul va acorda prime de 100 și 200 euro pentru comercializarea de produse agricole și pescărești CITEȘTE ȘI DECIZIE Statul va acorda prime de 100 și 200 euro pentru comercializarea de produse agricole și pescărești

El a precizat că tot prin intermediul APIA au fost făcute plăți în cadrul programului național apicol, dar și pentru pagubele generate de secetă, scrie News.ro.

"Pentru campania 2020 suma alocată acestor scheme de plăți este de 1,94 miliarde euro, bani care sunt în bugetul Ministerului Agriculturii și care anul viitor, la începutul anului, vor fi rambursați. De asemenea, APIA tocmai a încheiat zilele trecute plata beneficiarilor Programului Național Apicol pentru anul 2020, suma plătită a fost de 50,2 milioane lei pentru un număr de 6.150 apicultori declarați eligibili și zece forme asociative legal constituite. În această perioadă am recurs la serviciile APIA și pentru plata pagubelor generate de secetă, iar cele 150 de milioane de lei au ajuns în conturile fermierilor”, a afirmat ministrul Agriculturii.

El a precizat că în prezent se află în desfășurare schemele de sprijin care compensează pierderile cauzate de pandemie.

"Acum se află în desfășurare tot prin APIA cele două scheme de sprijin care compensează pierderile datorate evoluției pandemiei. Dacă pentru ajutorul de stat, deci sumele din bugetul național, până acum la APIA s-au depus 315 cereri de către crescătorii din sectorul agricol, 299 de cereri de către cei din sectorul suini, s-au înregistrat și 544 de cereri pentru crescătorii din sectorul bovin, cu ferme mai mari de 91 de capete”, a precizat Adrian Oros.

El a menționat că până în 23 octombrie se depun cererile pentru compensarea pierderilor suferite de alte categorii de fermieri.

"Până în 23 octombrie se depun cererile pentru măsura 21, măsura 21 fiind măsura care din bani europeni, din cele 150 de milioane pe care le-a avut la dispoziție încearcă să compenseze pierderile altor categorii de fermieri și anume: pentru sectorul bovine, fermele sub 90 de capete s-au depus până acum 42.366 de cereri, pentru sectorul ovine-caprine 37.349 de cereri și pentru sectorul vegetal, legume-fructe 43.158 de cereri, care vor fi onorate în săptămânile următoare, după ce se va termina și controlul administrativ. Tot APIA a plătit în această perioadă sprijinul financiar aferent măsurii de distilare a vinului în situații de criză. Pentru această măsură au fost depuse 24 de cereri, cu o valoare totală de 19,1 milioane euro. Suma a fost plătită în data de 14 octombrie”, a explicat Adrian Oros.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
apia