Ministrul Agriculturii susține că vrea să păstreze fabrica de zahăr de la Luduș, pregătită spre închidere de către gigantul francez Tereos, căutând alți investitori sau direct cu fermieri

Ministrul Agriculturii susține că vrea să păstreze fabrica de zahăr de la Luduș, pregătită spre închidere de către gigantul francez Tereos, căutând alți investitori sau direct cu fermieri
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 mar 2022

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a anunțat că vrea să mențină integritatea fizică a fabricii de zahăr de la Luduș în vederea continuării activității de către alți potențiali investitori sau direct de către fermierii interesați, în condițiile în care Grupul Tereos, care o deține, a decis închiderea acesteia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

La începutul anului, gigantul industrial Tereos, cel mai mare producător de zahăr din Franța și al doilea producător mondial, cu afaceri anuale de peste 4 miliarde de euro, a confirmat că ia în calcul să renunțe la afacerea din România, cu pierderi mari în ultimii ani, mișcare anunțată de Profit.ro în vara anului trecut.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, a avut luni, 28 martie 2022, o discuție în format online cu reprezentanții sectorului sfeclă de zahăr. Dialogul cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr și cu reprezentanți ai Patronatului Zaharului și ai Federației Cultivatorilor de Zahăr a avut loc în contextul deciziei Grupului Tereos, care deține una dintre ultimele două fabrici de procesare a zahărului din sfeclă din România, de a închide fabrica situată în Luduș, județul Mureș, ce funcționează de peste 60 de ani, scrie News.ro.

VOT - Românii, invitați să nominalizeze orașe și localități care să fie incluse în Topul destinațiilor atractive autohtone. Ministerul Turismului, partener al competiției „Destinația anului 2022”. Unde poți vota CITEȘTE ȘI VOT - Românii, invitați să nominalizeze orașe și localități care să fie incluse în Topul destinațiilor atractive autohtone. Ministerul Turismului, partener al competiției „Destinația anului 2022”. Unde poți vota

Pe parcursul discuției, ministrul a transmis că situația fabricii din Luduș este în atenția sa și a echipei de specialiști de la MADR, încă de când a fost anunțată intenția de a închide fabrica, la începutul anului 2022.

”Am purtat deja discuții cu omologul meu din Franța, Julien DENORMANDIE, cu privire la această problemă. Săptămâna trecută i-am trimis o scrisoare oficială ministrului francez al Agriculturii prin care i-am adresat rugămintea de a ne comunica dacă reprezentanții Grupului Tereos sunt deschiși pentru a purta un dialog constructiv. Intenția noastră este de a menține integritatea fizică a fabricii de la Luduș în vederea continuării activității de către alți potențiali investitori sau direct de către fermierii interesați”, a declarat ministrul Chesnoiu.

În România, Tereos a avut ultimul an profitabil în 2013, de atunci înregistrând anual un minus care a oscilat între 4 milioane lei și 27 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro. În 2020 a avut o pierdere de 25,6 milioane lei, la afaceri de 158,8 milioane lei, cu aproape 200 de angajați. Conform presei locale, este a treia cea mai mare pierdere economică din istoria companiei și cel mai redus număr de angajați din istoricul administrativ.

În urmă cu cinci ani, Profit.ro relata că, lovit puternic de pierderi, Tereos și-a revocat directorul fabricii din România, de la Luduș, Philippe Jean Roux, după doar 7 luni de la instalare, aducându-l în locul acestuia pe directorul industrial al companiei mamă, direct de la sediul din Lille, Didier Francis Corfa, cu 11 ani mai în vârstă și mai experimentat. La acel moment, de 2 ani, după o perioadă profitabilă, compania francezilor din România intrase puternic pe pierderi.

Grupul Tereos a raportat o datorie de 2,7 miliarde de euro la sfârșitul anului 2020, la vânzări anuale de aproximativ 4,5 miliarde de euro.

Gigantul industrial francez Tereos are circa 50 de fabrici în 18 țări din Europa, America Latină, Africa și Asia, cu aproximativ 24.000 angajați.

În 2012, francezii au cumpărat fabrica Zahărul Luduș din România, pentru a deservi clienții industriali din Europa de Est.  La momentul preluării, Zahărul Luduș, denumită ulterior Tereos Romania, avea o cifră de afaceri de 171,6 milioane lei și un profit net de 30,5 milioane lei.

Fabrica de zahăr din Luduș funcționează din 1960, fiind fosta Întreprindere pentru Industrializarea Sfeclei de Zahăr Luduș – IIS Zahăr Luduș -, denumire schimbată în 1991 în SC Zahărul, și este una din cele 4 fabrici de zahăr care mai există în România (din cele 39 care existau în 1990).

Afacerea din România avea, la sfârșitul lunii septembrie, 153 de angajați, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministrul agriculturii
fabrica de zahar
luduș