O cooperativă agricolă din Bistrița Năsăud este prima care a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de „produs montan”

O cooperativă agricolă din Bistrița Năsăud este prima care a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de „produs montan”
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 sep 2019

Ministerul Agriculturii a anunțat, marți, Cooperativa Agricolă de Gradul I Grupul de Producători Sîngeorz Băi, din județul Bistrița Năsăud, este prima cooperativă din zona montană care a obținut dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă „produs montan” pentru următoarele șase produse: „Cașcaval”, „Telemea”, „Smântână”, „Urdă”, „Caș din lapte de vacă” și „Brânză frământată de Sîngeorz Băi”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Acestea sunt înscrise în Registrul național al produselor montane la nr. 204-209, în urma Deciziei nr. 59/09.09.2019 eliberată în baza Ordinului 52/2017, cu modificările ulterioare, informează Ministerul Agriculturii.

Unitatea și-a început activitatea de producție în data de 1 aprilie 2019, iar pe cea de vânzare, în data de 1 mai 2019. Activitatea cooperativei se bazează pe prelucrarea laptelui crud de vacă, pasteurizare, obținere smântână, caș și brânzeturi cu pasta opărită. Materia primă provine de la gospodăriile din localitate, capacitatea maximă fiind de 3.000 l lapte/zi, scrie News.ro.

Concurența amendează cu peste 1 milion euro companii care deszăpezesc drumurile. \ CITEȘTE ȘI Concurența amendează cu peste 1 milion euro companii care deszăpezesc drumurile. "Modul de organizare a licitațiilor pentru deszăpezirea drumurilor facilitează înțelegerile!"

”Produsele ce ies de pe rafturile fabricii și sunt comercializate în magazinul propriu au prins gustul cel dintâi al pajiștilor din Munții Rodnei, inspirate de aromele aerului proaspăt, cu rețete de obținere a brânzeturilor păstrate încă din cele mai vechi timpuri și care reprezintă pilonul principal în a obține produse din lapte cu același gust ca acum sute de ani”, precizează Ministerul Agriculturii.

Denumirea de "produs montan" este stabilită ca mențiune de calitate facultativă și este atribuită produselor destinate consumului uman, în cazul cărora: materiile prime, dar și furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane; în cazul produselor prelucrate, prelucrarea are loc, de asemenea, în zone montane.

Produsele ce pot obține dreptul de utilizare a mențiunii de calitate facultativă ”produs montan” sunt produsele obținute de la animale din zone montane și care sunt prelucrate în aceste zone, produsele obținute din animale crescute cel puțin în ultimele două treimi ale vieții lor în zone montane, dacă produsele sunt prelucrate în aceste zone, precum și produsele obținute din animale transhumante, crescute cel puțin o pătrime din viață în transhumanță și care au păscut pe pășuni din zone montane.

De asemenea, alte produse sunt cele apicole, dacă albinele au colectat nectarul și polenul doar în zone montane, dr și cele de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane, potrivit ministerului.

Sacrificarea animalelor, tranșarea și dezosarea carcaselor pot avea loc în afara zonelor montane, cu condiția ca distanța față de zona montană în cauză să nu depășească 30 km, potrivit MADR.

În prezent sunt înregistrate 234 de produse montane, ce provin de la 55 de producători.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
produs montan