Pescarii din Deltă vor avea coduri QR

Pescarii din Deltă vor avea coduri QR
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 dec 2022

Singurele dispozitive inteligente folosite în pescuitul din Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD) sunt talienele submersibile care dețin sisteme de urmărire, iar proprietara acestora, Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD), dorește să-i modernizeze pe pescarii comerciali cu dispozitive inteligente recunoscute de autorități.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cele 12 taliene submersibile achiziționate în anul 2015 prin două proiecte europene, în valoare totală de circa 4 milioane de lei, au 24 de balize inteligente care semnalizează care pot fi găsite oriunde și oricând, datorită emițătoarelor pe care le încorporează.

BCE modifică modul în care lucrează angajații CITEȘTE ȘI BCE modifică modul în care lucrează angajații

„Balizele emit un semnal care apare pe ecranul pe care sunt urmărite navele. Și Poliția de Frontieră, și Agenția de Pescuit, Administrația Rezervației știu unde se află scula și a cui este. Sunt foarte bune pentru perioadele în care nu e vizibilitate, fiindcă poți ajunge direct la talian (semnalizat de baliză, n.red.), fără să ai probleme”, a declarat, pentru Agerpres, președintele FOPPDD, Dan Verbina.

El a mai spus că aceste sisteme sunt utilizate de pescarii din toată Europa, mai puțin însă în România.

Odată cu proiectele europene derulate acum șapte ani, FOPPDD a început și o investiție prin care dorea înlocuirea tuturor autorizațiilor deținute de pescari cu un cod QR recunoscut de autorități și de centrele de preluare a peștelui, proiect care ar urma să fie reluat.

„Intenționăm să schimbăm sistemul de înregistrare și de gestiune a fiecărui punct de colectare, astfel încât pescarul să nu mai aibă nevoie de atâtea hârtii, să aibă doar un telefon în care să existe autorizația de pescuit, licența, un cod QR pentru toate controalele. La punctul de colectare, pune codul QR la cântar, pune codul peștelui, iar capturile se înregistrează în sistemul punctului de colectare, dar și la autorități. (…) Se pot monitoriza în timp real cantitățile de pește de pe tot arealul rezervației”, a menționat președintele Verbina.

Liderul FOPPDD a amintit că în 2015, pentru derularea proiectului prin care se dorea reformarea sistemului de colectare a peștelui, organizația a primit din partea Comisiei Europene o recunoaștere specială.

„Acum avem recunoașterea, avem proiectul și încercăm să vedem dacă ne putem încadra în noul termen”, a mai spus Dan Verbina.

În opinia sa, viitorul cod QR al pescarilor ar putea fi recunoscut inclusiv de cumpărători, astfel încât pe piața din România peștele adus din alte state să nu mai fie vândut ca fiind din Delta Dunării.

De-a lungul timpului, pescarii comerciali din Deltă au criticat în mod repetat autoritățile din cauza numărului mare al hârtiilor pe care trebuie să le aibă la ei pentru a le dovedi autorităților care-i controlează că-și desfășoară legal activitatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
pescari
cod qr