Pesta Porcină Africană, confirmată într-o gospodărie din Maramureș

Pesta Porcină Africană, confirmată într-o gospodărie din Maramureș
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 oct 2018

Pesta Porcină Africană a fost confirmată la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Ieud, din județul Maramureș, anunță ANSVSA, adăugând că este în curs și o anchetă a Poliției pentru a verifica suspiciunile conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde există PPA..

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"În cursul zilei de 22.10.2018, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș a fost notificată de existența unei suspiciuni de Pestă Porcină Africană (PPA) la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Ieud, județul Maramureș. În cursul aceleiași zile specialiștii DSVSA Maramureș au recoltat probe biologice de la un porc mort și doi purcei în viață, cu semne de boală, din gospodăria respectivă, probe care au fost analizate în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (LSVSA) Maramureș", precizează ANSVSA, potrivit News.ro.

Guvernul confirmă că a redactat actul care ridică salariul minim brut și introduce, în premieră, un salariu minim diferențiat, dar evită încă să decidă data. Dispută sindicate-patronate CITEȘTE ȘI Guvernul confirmă că a redactat actul care ridică salariul minim brut și introduce, în premieră, un salariu minim diferențiat, dar evită încă să decidă data. Dispută sindicate-patronate

Ca urmare a identificării genomului viral, în urma analizelor realizate de către LSVSA Maramureș, o echipă de specialiști din cadrul DSVSA Maramureș a eutanasiat cei doi porci cu semne de boală și a aplicat primele măsuri de restricție.

Institutul de Diagostic și Sanătate Animală a confirmat diagnosticul de PPA, în probele trimise de DSVSA Maramureș, în data de 23.10.2018.

"Totodată, a fost demarată și o anchetă a Poliției pentru verificarea suspiciunilor conform cărora virusul a fost introdus prin traficul ilicit cu animale provenite din zone unde evoluează PPA. Ancheta epidemiologică este în desfășurare", potrivit ANSVSA.

La nivelul focarului se aplică măsurile de restricție privind circulația animalelor, produselor și subproduselor animale și vegetale, mijloacelor de transport, instituirea dezinfectoarelor rutiere și pietonale, organizarea de filtre pentru controlul circulației animalelor.

Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar sau DSVSA județene.

Toate animalele suspecte trebuie eutanasiate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de către stat, în condițiile prevăzute de legislație.

viewscnt
Afla mai multe despre
pesta porcina
maramures