Presă: Preluarea grupului Racova de către Trans-Oil a fost amânată

Presă: Preluarea grupului Racova de către Trans-Oil a fost amânată
Profit.ro
Profit.ro
scris 28 dec 2015

Tranzacția anului în agricultura românească - preluarea grupului Racova de către grupul Trans-Oil din Republica Moldova - nu va fi, cel mai probabil, finalizată în 2015. Amânarea ar fi determinată de faptul că firmele care fac parte din Trans-Oil nu ar fi reușit să ajungă la o înțelegere cu creditorii pentru a putea prelua afacerile companiei deținute de omul de afaceri Adrian Porumboiu, scrie presa din Republica Moldova.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Adunările generale ale acționarilor companiilor care formează grupul Trans-Oil (printre care și Floarea Soarelui din Bălți) s-au întrunit în perioada 14-16 decembrie pentru ”încheierea unor tranzacții”, însă potrivit unui anunț al companiei Floarea Soarelui, acționarii au ”luat act de imposibilitatea examinării chestiunilor de pe ordinea de zi privind încheierea unor tranzacții și documente prealabile aferente lor nu au fost prezentate integral”, a scris Mold-Street. Motivul amânării ar fi acela că ”nu s-a ajuns la finalizarea tratativelor prealabile cu contragenții (partenerii) de tranzacții și documentele prealabile aferente lor nu au fost prezentate integral”, menționează sursa citată.

Finanțarea ar fi trebuit obținută de la International Financial Corporation (IFC), divizie a Băncii Mondiale, pe siteul căreia au apărut și informațiile legate de preluarea grupului Racova de către Trans-Oil, și de la o altă bancă internațională.

Tranzacția ar fi fost deja semnată, însă, potrivit datelor IFC, data la care fi trebuit să fie încheiată era jumătatea lunii decembrie.

Contactat de Profit.ro, Adrian Porumboiu nu a dorit să comenteze informația legată de neîncheierea tranzacției din punct de vedere financiar.

Potrivit documentului IFC, finanțarea totală (estimată la 160 de milioane de dolari) are trei componente: finanțarea achiziției propriu-zise a Racova, refinanțarea unui împrumut pe care Trans-Oil îl are contractat pentru Republica Moldova și asigurarea de capital circulant în România.

Trans-Oil, cel mai mare jucător de pe piața agriculturii din Republica Moldova, este controlat de omul de afaceri Vaja Jhashi, care are cetățenie georgiană și americană.

Adrian Porumboiu este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din agricultura autohtonă. Grupul Racova, pe care l-a fondat, cuprinde mai multe companii, printre care Comcereal SA Vaslui, SC Agrocomplex Bârlad SA, SC R-Agro Fălciu SA și fabrica de ulei Ulerom Vaslui. Grupul are în exploatare o suprafață agricolă de 45.000 de hectare, din care doar 5.000 în proprietate, restul fiind în arendă. 

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian porumboiu
racova
trans-oil
preluare