Peste 200 de produse au primit eticheta de ”tradiționale” în acest an

Peste 200 de produse au primit eticheta de ”tradiționale” în acest an
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 24 dec 2015

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat, în acest an, 204 de atestate pentru ”produse tradiționale”. În total, numărul acestora a ajuns la 513.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Printre produsele atestate în acest an sunt și păstrăv afumat în hârzob de brad (județul Bacău), salam de casă (județul Brașov), silvoiță ardeleană (județul Cluj) sau sirop din muguri de brad (județul Alba).

În 2014, au fost stabilite printr-un act normativ care sunt criteriile prin care un produs poate fi încadrat drept tradițional și poate fi diferențiat astfel de cele industriale. Potrivit legislației, produsul tradițional este ”un produs alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii”.

Printre criteriile care trebuie respectate se numără și existența unui logo dedicat produselor tradiționale, care trebuie inscripționat pe eticheta produsului, dar și a unui model-tip de atestat care trebuie afișat de către comercianții care vând astfel de produse.

”Nerespectarea condițiilor și criteriilor pentru atestarea produselor tradiționale atrage luarea de măsuri administrative prin anularea atestatului de produs tradițional, radierea din Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) și retragerea logoului de către personalul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în urma notificării trimise de către direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau Ministerul Sănătății”, avertizează Ministerul Agriculturii.

Județele care au cele mai multe produse tradiționale atestate sunt Brașov, Maramureș, Alba, Argeș și Satu Mare.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
produs traditional
criterii