Peste 200 de produse au primit eticheta de ”tradiționale” în acest an

Peste 200 de produse au primit eticheta de ”tradiționale” în acest an
scris 24 dec 2015

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a acordat, în acest an, 204 de atestate pentru ”produse tradiționale”. În total, numărul acestora a ajuns la 513.

Printre produsele atestate în acest an sunt și păstrăv afumat în hârzob de brad (județul Bacău), salam de casă (județul Brașov), silvoiță ardeleană (județul Cluj) sau sirop din muguri de brad (județul Alba).

În 2014, au fost stabilite printr-un act normativ care sunt criteriile prin care un produs poate fi încadrat drept tradițional și poate fi diferențiat astfel de cele industriale. Potrivit legislației, produsul tradițional este ”un produs alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii”.

Printre criteriile care trebuie respectate se numără și existența unui logo dedicat produselor tradiționale, care trebuie inscripționat pe eticheta produsului, dar și a unui model-tip de atestat care trebuie afișat de către comercianții care vând astfel de produse.

”Nerespectarea condițiilor și criteriilor pentru atestarea produselor tradiționale atrage luarea de măsuri administrative prin anularea atestatului de produs tradițional, radierea din Registrul Național al Produselor Tradiționale (RNPT) și retragerea logoului de către personalul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în urma notificării trimise de către direcțiile pentru agricultură județene sau a municipiului București, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau Ministerul Sănătății”, avertizează Ministerul Agriculturii.

Județele care au cele mai multe produse tradiționale atestate sunt Brașov, Maramureș, Alba, Argeș și Satu Mare.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
produs traditional
criterii