Producătorii: În ultima lună, prețul cărnii de porc la poarta fermei a scăzut cu 20%

Producătorii: În ultima lună, prețul cărnii de porc la poarta fermei a scăzut cu 20%
Cristina Dobreanu
Cristina Dobreanu
scris 18 dec 2015

Președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoși, a spus pentru Profit.ro, că în ultimele patru săptămâni, prețul cărnii de porc la ieșirea de pe poarta fermierilor a scăzut de la 5,2 lei pe kilogram la 4,2 lei pe kilogram în viu. Acest lucru nu înseamnă neapărat o scădere a prețului la raft, mai arată fermierii, pentru că ei "nu au control asupra prețurilor din retail".

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Este o disperare pe piață, dacă la fiecare kilogram de carne vândut pierzi aproape un leu", a spus Ioan Ladoși, precizând că și față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul pentru carnea de porc este mai mic cu aproximativ 80 de bani. Deocamdată, nu există o situație clară a pierderilor înregistrate până acum.

Ioan Ladoși a explicat că scăderi de preț au mai fost, însă "niciodată atât de mari". Supraproducția din UE, dar și opțiunea unor producători de a scoate carnea de porc pe piață chiar înainte de Crăciun pentru a-și maximiza profiturile se numără printre motivele pentru care prețul cărnii de porc a scăzut substanțial în această perioadă.

În aceste condiții, fermierii spun că îi așteptă vremuri foarte grele. „Noi nu avem altă soluție decât să ne reducem efectivele pentru că acum vindem în pierdere”, a  mai spus Ioan Ladoși.

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, spunea recent că, deși România nu a fost afectată direct de situația de criză de pe piața europeană a laptelui și a cărnii de porc, piața autohtonă resimte efectul de domino.

"La nivel mondial, China și-a redus puțin motoarele importurilor, atunci și importurile chinezești pe piața europeană s-au redus și pe de altă parte, embargo-ul impus de Federația Rusă împotriva UE au condus la agravarea situației în cele două sectoare: al laptelui și al cărnii de porc. România nu a fost afectată direct pentru că nu avem exporturi directe pe piața rusă, dar a fost efectul de domino, iar o parte din ceea ce nu a mai ajuns în Federația Rusă a ajuns în România punând mari probleme producătorilor autohtoni", a spus Achim Irimescu.

Fiindcă la nivel european prețul continuă să scadă pentru carnea de porc, ministrul Irimescu a precizat că România a susținut propunerea Poloniei de a solicita Comisiei Europene acordarea unei plăți care să compenseze prețul de pe piața europeană (unde este mai mare) și cel de pe piața mondială (unde este mai mic). Deocamdată însă Comisia Europeană nu a luat nicio decizie oficială în acest sens. 

Cu toate acestea, în România, prețul cărnii de porc ar putea să crească, a avertizat recent ministrul Agriculturii fără a preciza un procent anume, explicația fiind faptul că decembrie este o lună în care românii consumă, în mod tradițional, mai multă carne de porc. „Noi nu avem control asupra prețurilor din retail”, mai spun în replică producătorii. Românii consumă în medie 58 de kilograme de carne pe an, iar aproape jumătate din această cantitate este reprezentată de carnea de porc.

viewscnt
Afla mai multe despre
carne de porc
pret
asociatia producatorilor de carne de porc