Prețul mierii de albine a scăzut la jumătate, pe fondul importurilor din Ucraina

Prețul mierii de albine a scăzut la jumătate, pe fondul importurilor din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 mar 2024

Prețul mierii convenționale polifloră a scăzut la aproape jumătate pe fondul importurilor din Ucraina, atrage atenția Asociația Apicultorilor Profesioniști, în contextul în care Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Buzău a anunțat o schemă de sprijin financiar pentru compensarea parțială a pierderilor suferite în anul 2023 în sectorul apicol, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Profit News TV - Maraton Fonduri Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC Bank.
11 iunie - Medika TV - Maraton Sănătatea Aparatului Urinar
12 iunie - Profit News TV - Maraton Energie
13 iunie - Eveniment Profit.ro - Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Potrivit DAJ, apicultorii pot depune cereri în vederea obținerii sprijinului financiar la sediul instituției, până la data de 11 aprilie 2024, scrie Agerpres.

Foie gras-ul francez a revenit pe meniurile restaurantelor CITEȘTE ȘI Foie gras-ul francez a revenit pe meniurile restaurantelor

"Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 5 euro/familia de albine, pentru numărul de familii de albine deținut la 31 decembrie 2023. Cursul de schimb valutar euro/lei este cel comunicat de BNR la data de 29 decembrie 2023, respectiv de 4,9746 lei/euro. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 30 iunie 2024. Cererea se depune la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană Buzău din Municipiul Buzău", a anunțat DAJ Buzău.

Pentru apicultori, sprijinul financiar acordat prin DAJ este binevenit în contextul în care importurile de miere din Ucraina au înjumătățit prețul pentru mierea convențională autohtonă.

"Este un minimis, 25 de lei per familia de albine, avem termen timp de o lună pentru depunerea dosarelor. Prețul la miere, chiar dacă să spunem, unii dintre apicultori au reușit să obțină o mică producție de miere, prețul de 8 lei/kg la convențional miere polifloră și 11,5 lei/kg pentru cea bio este deosebit de scăzut. Acum 4-5 ani prețul unui kilogram de miere la convențional era de aproximativ 16 lei, la bio 18 lei. Este o problemă veche, practic am resimțit asta din 2019 când Ucraina a fost privată de anumite impozite și taxe pentru produsele pe care le exportă în Uniunea Europeană (UE), dar mai ales în ultimii 2 ani sesizăm un regres mare legat de preț tocmai datorită faptului că foarte multă miere vine din Ucraina. Nu ar fi nimic dacă ar fi una naturală ucraineană dar în mare parte mierea este chinezească, artificială aproape de însușirile mierii naturale și asta face ca în UE să intre miere de genul acesta la un preț mai mic...Este foarte multă miere stocată la apicultori pentru că nu au dat-o, sau alții au vândut-o la prețul pe care l-am spus anterior", a declarat președintele Asociației Apicultorilor Profesioniști Buzău, Mihăilă Prahoveanu.

Totodată, conducerea asociației a constatat o scădere a interesului pentru apicultură, pusă pe seama secetei, a prețurilor ridicate pentru inputuri, dar și ca urmare a profitului din ce în ce mai scăzut înregistrat de la an la an.

"Era necesară intervenția Guvernului pentru a sprijini apicultura pentru că am avut un an deosebit de greu, cu o producție foarte mică. Apicultorii nu au beneficiat de un profit, pierderile sunt imense și în efectivul familiilor de albine pentru că știm cu toții seceta cumplită de anul trecut, care se prelungește și anul acesta. Vremea este rea când înflorește baza meliferă, cheltuieli mari pe linia asigurării hranei pentru perioada de iarnă, având în vedere că albina nu a reușit să-și asigure hrana din natură, a fost nevoie să se intervină cu siropuri. Apicultura e pe ducă, o faci din pasiune dar dacă nu ai și un profit să susții afacerea, atunci normal că nu te poți ține de ea. La nivelul asociației sunt foarte mulți apicultori, vreo 600-700, dar mulți dintre ei și-au micșorat exploatațiile și și-au luat servici, ba mai mulți au plecat în afara țării iar exploatația pe care o aveau au vândut-o. Chiar și prețul stupilor a scăzut foarte mult pentru că sunt multe anunțuri de vânzări de familii de albine. Nu pot să mai îndemn un tânăr la ora actuală să se mai direcționeze către o asemenea activitate pentru că nu este ceea ce ar trebui să fie ", mai precizează sursa citată. 

viewscnt
Afla mai multe despre
miere
ucraina
buzau