Fostul premier și ex-lider PSD Marcel Ciolacu susține că România nu este în niciun colaps economic, iar austeritatea nu reduce deficitul, dimpotrivtă, îl adâncește.
Prin adoptarea pachetului fiscal pentru rezolvarea deficitului bugetar, România elimină riscul de suspendare a fondurilor europene, apără calificativul favorabil investițiilor și deschide drumul negocierii împrumuturilor din PNRR care riscau să fie blocate, a explicat ministrul de Finanțe, Alexandru Nazare, într-o conferință de presă la Guvern.
Firmele japoneze vor majora salariile cu 5,25% în acest an.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune, după o întâlnire cu premierul Ilie Bolojan,că măsurile fiscale anunțate de Guvern vor amplifica conflictele sociale.
Pensiile și salariile bugetarilor vor rămâne înghețate și în 2026, la fel și alocațiile și alte drepturi acordate de stat, prevede un proiect de lege cu măsuri de ajustare bugetară pregătit de către Guvern, care reia în mare parte deciziile de înghețare a cheltuielilor stabilite de către Guvern în decembrie prin ordonanța trenuleț.
Un număr mare de persoane exceptate până în prezent de la plata contribuției de 10% pentru sistemul public de sănătate (CASS) vor fi nevoite să contribuie sau își vor pierde calitatea de asigurat, prevede un proiect de lege pregătit acum de către Guvern pentru a fi asumat în Parlament și analizat de Profit.ro.
Pachetul de măsuri pentru echilibrarea deficitului bugetar anunțat ieri de Guvern, după ce a fost prezentat anterior în premieră de Profit.ro, este unul privit drept "copleșitor" de către economiști și antrepenori.
Șefii din instituții vor putea trimite în concediu fără plată angajații, dacă nu se pot încadra în cheltuielile de personal stabilite de Guvern și consideră că au nevoie să își păstreze tot personalul angajat, potrivit premierului Ilie Bolojan, care confirmă astfel o informație anunțată la începutul acestei săptămâni de către Profit.ro.
Premierul Ilie Bolojan justifică măsurile de reducere a deficitului bugetar spunând că la 100 lei colectați din taxe și impozite, România cheltuie de fapt 132 lei.
Pensiile mai mari de 3.000 de lei vor fi supuse contribuției la CASS (sănătate) pentru suma care depășește acest nivel, impozitul pe dividende, în prezent de 10%, va crește la 16%, a declarat premierul Ilie Bolojan într-o conferință de presă, confirmând informațiile prezentate încă din cursul dimineții de Profit.ro.