Prețurile pastelor făinoase din Italia sunt în continuă creștere, determinând o ședință de urgență în cadrul guvernului italian

Prețurile pastelor făinoase din Italia sunt în continuă creștere, determinând o ședință de urgență în cadrul guvernului italian
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2023

Fie că este vorba de o farfurie cu spaghete aglio e olio sau penne arrabbiata, prețul alimentului de bază iubit al Italiei este în continuă creștere, suficient pentru a justifica o întâlnire de criză în inima guvernului italian, transmite CNBC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prețurile pastelor făinoase au crescut cu 17,5% în martie și cu 16,5% în aprilie, potrivit Ministerului Afacerilor din Italia, care a citat datele Istat.

VIDEO Cormoranii primesc lovitura de grație, la dorința lui Petre Daea: Vor fi împușcați tot anul, fără restricții CITEȘTE ȘI VIDEO Cormoranii primesc lovitura de grație, la dorința lui Petre Daea: Vor fi împușcați tot anul, fără restricții

Creșterea este dublă față de cifrele indicelui prețurilor de consum din Italia, care a urcat cu 8,1% de la an la an pentru aprilie și cu 8,7% pentru martie, potrivit datelor Refinitiv.

Prețurile preparatelor cu paste din restaurante au crescut cu 6,1% de la an la an, a declarat grupul italian pentru drepturile consumatorilor Assoutenti, pentru CNBC.

Potrivit unui sondaj din 2022 al Organizației Internaționale pentru Paste, un italian consumă în medie aproape 23 kg de paste pe an, scrie News.ro.

Prețurile ridicate de vânzare cu amănuntul sunt determinate de faptul că producătorii își vând acum stocurile de paste care au fost făcute atunci când costurile materiilor prime erau mai mari.

”Acest lucru este provocat de eliminarea stocurilor produse cu costuri mai mari ale materiilor prime”, a spus președintele Assoutenti, Furio Truzzi, invocând prețuri mai mari ale grâului și energiei.

În martie 2022, prețul grâului a atins cel mai înalt nivel din mai bine de un deceniu, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina a avansat.

Ambele națiuni sunt furnizori uriași de produse agricole pe piața globală.

Cu toate acestea, Truzzi a remarcat că între timp costurile de intrare au scăzut, iar prețurile mai mari ale pastelor sunt acum determinate de alți factori.

”Se mențin prețuri mari pentru a avea profituri mai mari. Prețurile vor scădea doar în fața unei scăderi semnificative a consumului”, a spus Assoutent, propunând planuri de reducere a consumului de paste, cu ”o grevă a pastelor” de cel puțin 15 zile.

România, țara cea mai afectată de pesta porcină CITEȘTE ȘI România, țara cea mai afectată de pesta porcină

În 2007, italienii au organizat o grevă de o zi împotriva cumpărării de paste, când prețurile au crescut cu aproape 20%.

Prețurile internaționale ale grâului au scăzut în aprilie cu 2,3%, ajungând la cel mai redus nivel din iulie 2021, potrivit Organizației pentru Alimentație și Agricultură.

”Prețurile grâului au scăzut de la vârful lor istoric în urma invaziei Ucrainei, dar rămân ridicate”, a declarat Nandita Roy, directorul pentru afaceri externe al Băncii Mondiale, pentru CNBC, prin e-mail.

Ea a menționat că Banca Mondială prognozează o scădere cu 17,4% a prețurilor grâului în 2023 față de 2022.

Prețurile grâului dur, o varietate de grâu folosită în mod obișnuit la paste, au scăzut și ele în ultimele luni.

”Cu toate acestea, există mulți factori specifici țării care ar explica creșterea prețurilor pastelor în Italia”, a adăugat Roy.

Întâlnire de urgență pentru paste

În urmă cu două săptămâni, ministrul italian al Dezvoltării Economice, Adolfo Urso, a convocat o întâlnire de urgență pentru a discuta despre creșterea prețului pastelor.

Sancțiunile anunțate de Consiliul Concurenței pentru companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate au fost suspendate de instanță CITEȘTE ȘI Sancțiunile anunțate de Consiliul Concurenței pentru companiile Albalact, Covalact și Dorna Lactate au fost suspendate de instanță

Producătorii de paste făinoase, asociațiile consumatorilor și oficiali guvernamentali s-au numărat printre cei care au participat la întâlnire, unii participanți cerând un plafon al prețului pastelor, pentru a pune capăt creșterii prețurilor, o moțiune care a fost respinsă de atunci.

Ultimele sondaje privind prețurile pastelor ”arată deja primele semne, deși slabe, de scădere a prețurilor, un semn că în următoarele luni costul ar putea scădea semnificativ”, se arată într-o notă a Ministerului Afacerilor din Italia.

”Pastele de pe rafturi de astăzi au fost produse cu luni în urmă, cu grâu dur cumpărat la cotațiile unei perioade chiar anterioare, cu costurile energetice din perioada de vârf din timpul războiului”, se arată într-un comunicat al Unione Italiana Food, o asociație care reprezintă producătorii de alimente din Italia.

Costurile mai mari ale ambalajului și logisticii au contribuit și la prețurile ridicate ale pastelor, afirmă asociația în comunicat.

Declarația a adăugat că prețul producției de paste făinoase a crescut cu 8,4% într-un an, ceea ce este ”la egalitate cu indicele mediu de inflație înregistrat pentru bunurile de larg consum”.

”Costurile au scăzut, este adevărat, dar nu au revenit la nivelurile trecute și sunt încă destul de mari în comparație cu cele înregistrate în 2020/2021. Am dori să încheiem această zi cu înțelegerea că pastele sunt soluția, nu problema”, a adăugat organizația.

viewscnt
Afla mai multe despre
paste
italia
pret