Pro Agro: România este profilul de țară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine și uneori de o calitate îndoielnică

Pro Agro: România este profilul de țară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine și uneori de o calitate îndoielnică
scris 28 feb 2017

România este profilul de țară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine și, uneori, de o calitate îndoielnică, a declarat marți președintele Federaței Naționale a Producătorilor din Agricultură, Industria alimentară și Servicii conexe din România - Pro Agro, Emil Dumitru, potrivit căruia România ar trebui să le explice consumatorilor români ce se întâmplă cu produsele agroalimentare achiziționate din rețelele comerciale.

“România este profilul de țară low-cost în care pătrund toate produsele ieftine și, uneori, de o calitate îndoielnică. Dar vedeți ce s-a întamplat în Cehia și Ungaria: s-a declanșat o companie de verificare a modului în care pătrund în piață produsele agroalimentare din alte state membre. Și eu cred că și România ar trebui să ne explice nouă, consumatorilor, ce se întâmplă cu produsele agroalimentare achiziționate din rețelele comerciale”, a afirmat Dumitru, conform News.ro.

El a explicat că există în România produse neconforme care induc în eroare consumatorii. “Sunt niște produse care nu respectă normele de etichetare. Astfel de practici neloiale sunt sancționate în statele membre. Nu putem să punem în același loc o brânză realizată din lapte și un produs care se numește, spre exemplu, Untar, pe care l-am văzut în piață și nu face altceva decât să inducă în eroare consumatorul”, a explicat președintele Pro Agro, care a subliniat că fermierii români vând laptele sub prețul de cost pentru că apar astfel de practici comerciale neloiale.

Întrebat despre stadiul legii supermarketurilor, Dumitru a susținut că această lege a avut intenții foarte bune. “Dacă este ceva de modificat putem modifica. Comisia Europeană nu este un Bau Bau al Europei și al României. Procedura de infringement este o procedură preliminară cu un schimb de opinii în care avem timp două luni să explicăm Comisiei punctele respective (...) al treilea punct care face referire la lanțul scurt încă nu și-a produs efectele. Nu putem să vorbim de un potențial prejudiciu pe care legea 150 l-a produs atât timp cât nu avem normele de aplicare pe lanțul scurt de aprovizionare. Cu nimic comerțul din rețele comerciale nu a fost împiedicat. Cred că ar trebui să vedem unde se intersectează cererea și oferta și unde putem să facem acele parteneriate între fermieri, procesatori și retaileri”, a adăugat președintele Pro Agro.

Romsilva a câștigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc al Bucovinei, care revendica 166.813 hectare de pădure CITEȘTE ȘI Romsilva a câștigat definitiv procesul cu Fondul Bisericesc al Bucovinei, care revendica 166.813 hectare de pădure

Comisia Europeană a lansat pe 15 februarie o procedură de infringement împotriva României pentru că impune marilor comercianți cu amănuntul să achiziționeze cel puțin 51% din produse alimentare și agricole de la producătorii locali, ceea ce contravine legislației UE referitoare la libera circulație a bunurilor.

Ministerul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat la momentul respectiv că urma să intre în dialog cu Comisia Europeană, astfel încât procedura de infringement împotriva României să nu se concretizeze, în condițiile în care instituția analiza atent informațiile primite de la Bruxeles și de la fermieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
pro agro
produse
emil dumitru