Producători de cartofi au început să-și valorifice producția în supermarketuri

Producători de cartofi au început să-și valorifice producția în supermarketuri
Profit.ro
Profit.ro
scris 6 ian 2023

Producătorii de cartofi din județ au început să-și valorifice producția în supermarketuri, unii dintre ei având propriile utilaje de ambalare iar alții făcând contracte cu un prestator de ambalare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Directorul Direcției pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat că este îmbucurător că producătorii au luat decizia de a se orienta către o piață de desfacere mai organizată, scrie Agerpres.

GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare CITEȘTE ȘI GRAFIC Explozie de preț pentru acțiunile Conpet. Pot merge mai sus? Repere tehnice de tranzacționare

"Sunt deja și în Harghita (producători - n.red.) care au utilaje de ambalare, mă refer la microambalare, nu la saci de 30 kg, ci ambalare în saci de cinci și zece kilograme, care se vând în rețele de magazine. (...) Este un început, deși timid, dar lumea se adaptează și se orientează către o piață de desfacere care este organizată mai bine și valorificarea cartofilor este mai planificabilă", a afirmat Romfeld Zsolt.

Acesta a spus că o cantitate însemnată de cartofi din județ sunt ambalați de o firmă din Brașov, care are contract cu producători harghiteni.

"Este o firmă producătoare de cartofi din Brașov, care are cultură de cartofi, produce și ceea ce nu poate produce preia de la alți producători și ambalează și vinde către supermarketuri", a explicat șeful Direcției pentru Agricultură Harghita.

Daea: Tot timpul fac balet cu mintea. Nu obosesc, eu sunt ca panoul fotovoltaic CITEȘTE ȘI Daea: Tot timpul fac balet cu mintea. Nu obosesc, eu sunt ca panoul fotovoltaic

Potrivit sursei citate, în acest moment, stocurile de cartofi din Harghita nu sunt mari, având în vedere că o parte din cartofii pentru industrializare au ieșit deja din județ iar o altă parte se află în depozitul de la Joseni, care aparține unei fabrici de prelucrare ce urmează să funcționeze în localitatea Remetea.

Romfeld Zsolt a precizat că prețul cartofilor este cuprins între 1,5 și 2 lei/ kg, dar nu există cerere prea mare, întrucât mai sunt de vânzare cartofi în județele aflate mai aproape de marile centre de consum.

El a opinat că prețul este unul mic, având în vedere cheltuielile prognozate pentru producția de cartofi din 2023.

În Harghita, producția medie la cartofi a fost în 2022 de aproximativ 20 tone la hectar, dar au existat și parcele de pe care s-au obținut recolte de 40 tone, în condiții de irigare.

"A fost un an greu (2022 - n.red.), având în vedere seceta pedologică, ce nu a fost extremă, dar s-a manifestat destul de puternic și în Harghita, mai ales în iulie, început de august, când cartofii au suferit și nu s-au dezvoltat cum a trebuit și producțiile, în condiții de neirigat, lasă de dorit cantitativ", a adăugat șeful Direcției Agricole Harghita. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cartofi
harghita