Știuca din Delta Dunării, în pericol

Știuca din Delta Dunării, în pericol
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2023

Știuca, una dintre speciile cele mai apreciate din Delta Dunării, datorită icrelor care au bobul mare comparabil cu cel al icrelor de sturion, ar trebui interzisă pentru reținere inclusiv pescarilor comerciali cel puțin doi ani, pentru refacerea populației aflate în declin, a declarat guvernatorul Rezervației, Gabriel Marinov, transmite Rador.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prima măsură de protejare a speciei a fost impusă de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) în anul 2018, atunci când pescarilor recreativi sportivi li s-a interzis să rețină vreun exemplar de știucă, în condițiile în care până atunci puteau păstra cinci kilograme pe zi.

Sam Bankman-Fried a pledat nevinovat pentru opt acuzații legate de falimentul FTX CITEȘTE ȘI Sam Bankman-Fried a pledat nevinovat pentru opt acuzații legate de falimentul FTX

„Ar trebui să înțelegem că specia se află într-un real declin și că fiecare dintre noi poate contribui la refacerea stocurilor de știucă. Aș îndrăzni să spun că specia ar trebui oprită la reținere atât la pescuit recreativ/sportiv cât și, cel puțin pentru un an sau doi, la pescuitul comercial, bineînțeles cu plata compensațiilor acolo unde este cazul și în condițiile legii”, a menționat guvernatorul Marinov.

El a mai spus că, pentru protejarea speciei, ARBDD ar trebui să decolmateze zonele de reproducere și a menționat că aceste intervenții se vor realiza în anii următori.

Referindu-se la faptul că ordinul de prohibiție a fost publicat în ultimii ani la finele perioadei de reproducere a știucii, guvernatorul Marinov și-a exprimat speranța ca în 2023, actul normativ semnat de Ministerul Mediului și cel al Agriculturii să apară în luna ianuarie.

„Specia depune icrele în perioada ianuarie-februarie, dar o dorim protejată de la 1 ianuarie până la 15 martie”, a precizat guvernatorul Rezervației.

La rândul său, președintele Federației Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării (FOPPDD), Dan Verbina, a recunoscut că exemplarele de știucă sunt rare în capturile pescarilor.

„Știuca este foarte puțină, pentru că vara a migrat în zone adânci. Este, dar nu în cantitățile care trebuiau să fie”, a afirmat Verbina.

El a amintit că în ordinele de prohibiție a pescuitului de până în acest an perioadele de prohibiție pentru știucă erau prevăzute pentru doi ani consecutivi, astfel încât exemplarele din această specie să fie protejate în fiecare an, indiferent de data la care ordinul de prohibiție este publicat în Monitorul Oficial.

„Juriștii din cele două ministere au constatat că acea mențiune nu se încadrează în prevederile legii”, a explicat președintele FOPPDD.

Pe fondul declinului speciei, prețul unui kilogram de icre de știucă s-a dublat în urmă cu doi ani, iar în momentul de față prețul acestuia la un pescar este de circa 400 de lei.

„Piața reglează prețurile. Dacă este puțină, crește prețul. (…) Vine știuca din Grecia, se prelucrează la noi, se pune sare, după modelul românesc, și rezultatul se vinde ca icre de știucă din Delta Dunării. Și la crap, la fel”, a afirmat președintele FOPPDD, Dan Verbina.

Conform datelor făcute publice pe site-ul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, anul acesta, ordinul de prohibiție a pescuitul a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 25 martie, iar prohibiția la știucă s-a încheiat pe data de 15 martie.

Capturile de știucă au variat de-a lungul timpului de la o cantitate maximă de 2.666 de tone, în anul 1965, la 4 tone, în anul 1995, potrivit lucrării „Atlasul peștilor din Rezervația Biosferei Delta Dunării”, semnată de cercetătorul Institutului Național Delta Dunării, Vasile Oțel.

viewscnt
Afla mai multe despre
delta dunării
stiuca