Dispută în coaliție - PSD se opune proiectului fostului premier Cîțu, de interzicere treptată a exportului de animale vii din România în afara UE. PSD: Ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune cu statele din Orientul Mijlociu

Dispută în coaliție - PSD se opune proiectului fostului premier Cîțu, de interzicere treptată a exportului de animale vii din România în afara UE. PSD: Ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune cu statele din Orientul Mijlociu
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 ian 2023

PSD va solicita în cadrul Coaliției de guvernare respingerea proiectului de lege inițiat de fostul premier Florin Cîțu și de fostul ministru de Interne, Marcel Vela, prezentat de Profit.ro, prin care se propune interzicerea exportului animalelor vii către statele terțe Uniunii Europene. Social-democrații susțin că o astfel de reglementare ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune cu statele din Orientul Mijlociu și ar conduce la falimentul multor fermieri români.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De ce este important: România este cel mai mare exportator de oi la nivel mondial, dar şi un mare exportator de bovine. Astfel, România a exportat animale vii în valoare de 262,35 milioane de euro în primele șase luni din acest an, în creștere cu peste 40% față de perioada similară a anului trecut, când încasările au fost de 186,95 milioane de euro, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

De asemenea important: În 2020, un proiect de lege al parlamentarilor Adrian Oros (fost ministru al Agricutlurii) și Florin Cîțu (fost ministru al Finanțelor Publice și fost prim-ministru) a fost adoptat de Parlament și a stabilit că transporturile de animale vii de lungă durată către țări din afara Uniunii Europene vor trebui asistate de un medic veterinar pe durata întregii călătorii, contractat de firma care efectuează exportul de animale vii.

Acum, fostul premier Cîțu și fostul ministru de Interne Marcel Vela se numără printre inițiatorii unui nou proiect, care prevede interzicerea exportului de animale vii din România către statele din afara Uniunii Europene.

LEGE Cazierul judiciar va fi eliberat și în format electronic. De când îl veți primi online CITEȘTE ȘI LEGE Cazierul judiciar va fi eliberat și în format electronic. De când îl veți primi online

”Această propunere legislativă demonstrează încă o dată cât de rupți de realitate sunt inițiatorii ei și cât de puțin înțeleg situația fermierilor români.

O astfel de reglementare ar afecta grav relațiile comerciale foarte bune pe care România le-a construit în timp cu statele din Orientul Mijlociu, ceea ce ar conduce la intrarea în faliment a multor fermieri români.

(...) În general, PSD se va opune oricăror inițiative legislative de acest gen, care nu sunt discutate în prealabil cu fermierii români, mai ales după ce aceștia au fost puternic afectați de seceta de anul trecut”, arată social-democrații.

Aceștia subliniază că au susținut în permanență încurajarea procesării în țară a materiilor prime pentru obținerea produselor cu valoare adăugată mare, dar creșterea capacității de procesare a României nu se obține prin interzicerea exporturilor, ci prin stimularea investițiilor în unități de prelucrare a materiilor prime.

PSD mai susține că inițiatorii proiectului de lege nu ar fi deloc informați cu privire la schimbările semnificative care s-au produs în România în privința transportului de animale vii și că, în momentul de față, România respectă toate normele europene în acest domeniu.

ULTIMA ORĂ Iohannis sesizează CCR după ce majoritatea PSD-PNL l-a ignorat CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Iohannis sesizează CCR după ce majoritatea PSD-PNL l-a ignorat

Conform proiectului cruia i se opune PSD, transportul animalelor vii, pe cale navală, aeriană şi rutieră, în state terţe Uniunii Europene va fi restrâns după cum urmează:

1. Se interzice exportul pe cale navală, aeriană şi rutieră către ţările terţe a animalelor destinate îngrăşării sau sacrificării, cu vârsta mai mică de 3 luni, începând cu data de 01.03.2024.

2. Se suspendă exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării în intervalul 15.05.2024-15.09.2024.

3. Se interzice exportul animalelor vii destinate îngrăşării sau sacrificării către destinaţii aflate la distanţe care presupun o durată de transport mai lungă de o zi începând cu data de 01.01.2025. Interdicţia se aplică şi ţărilor terţe aflate la distanţe mai scurtă de o zi dacă nu respectă legislaţia UE în privinţa transportului şi sacrificării.

4. Se interzice exportul de animale vii destinate reproducţiei, dar nu şi a materialului genetic pentru reproducţie, începând cu data de 15.05.2025.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Comisia Europeană amenință România cu infringement pentru modificări la schimbarea conducerii Consiliului Concurenței. Istoria disputei CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Comisia Europeană amenință România cu infringement pentru modificări la schimbarea conducerii Consiliului Concurenței. Istoria disputei

Autorii proiectului susțin că, în ciuda interdicției de export, modificările legislative propuse vor avea un impact pozivitv asupra economiei României.

Conform inițiatorilor, din punct de vedere al economiei interne, exportul de carne refrigerată sau congelată în locul animalelor vii ar aduce beneficii mari.

De exemplu, conform scenariului de oprire totală, care presupune o încetare a tuturor livrărilor internaţionale (UE sau non-UE) pentm ovine şi bovine în 2022, a fost estimată crearea de până la 5.311 locuri de muncă, creşterea veniturilor bugetare şi a PIB aferentă locurilor de muncă create de până la 46,26 milioane euro. 

România a solicitat ca mierea în amestec să fie etichetată obligatoriu cu procentele țărilor de proveniență. Ministerul Agriculturii: Comisia Europeană s-a opus CITEȘTE ȘI România a solicitat ca mierea în amestec să fie etichetată obligatoriu cu procentele țărilor de proveniență. Ministerul Agriculturii: Comisia Europeană s-a opus

Soluții pentru reducerea efectului asupra fermierilor

Inițiatorii arată că efectele negative ar fi resimţite asimetric: într-o măsură mai mare de către producătorii mari, non-integraţi, concentraţi pe exporturi, şi de către marii producători cu divizii de transport şi comerţ internaţional, şi într-o mai mică măsură de unii dintre fermierii mai mici care îşi vând animalele unor distribuitori, care apoi retrimit animalele spre destinaţii internaţionale.

Autorii proiectului propun câteva scenarii și soluţiile pentru reducerea efectelor negative.

Crescătorii de ovine au ca opţiuni:

- Redirecţionarea unei părți din export spre consum local;

- Concentrarea pe calitate şi specializaarea, alegând între producţia de lapte şi came şi a selecta mix-ul de rase în consecinţă. Aceasta ar susţine de asemenea preţuri mai bune la export şi volume mai mari pe pieţele locale şi străine.

- Reorientarea animalelor anterior destinate exportului spre abatoare locale, de unde produsele din came ar fi exportate, beneficiind de cererea în creştere din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde este prognozată o creştere a cererii. Această reorientare ar fi necesară fiindcă piaţa locală nu este pregătită să absoarbă creşterea cererii generate de oprirea exporturilor de ovine vii.

Crescătorii de bovine au ca opţiuni:

- Trecerea la rase specializate. Un mod de a optimiza producţia ar fî înlocuirea parţială a raselor actuale, într-o perioadă de tranziţie de 3-5 ani, cu cele pentru care consumatorul local arată o preferinţă în creştere, precum, de exemplu, cele de tip Angus.

- Redirecţionarea animalelor spre abatoarele locale, cu o parte a cărnii fiind ulterior destinată pieţei locale, iar cealaltă parte exportată.

După semnalul Profit.ro, RA-APPS și-a reevaluat operele de artă la peste 6,5 milioane euro. În vechiul inventar, un tablou de Luchian valora doar 200 lei. Experții au găsit și un fals. În vila lui Iohannis nu au putut intra CITEȘTE ȘI După semnalul Profit.ro, RA-APPS și-a reevaluat operele de artă la peste 6,5 milioane euro. În vechiul inventar, un tablou de Luchian valora doar 200 lei. Experții au găsit și un fals. În vila lui Iohannis nu au putut intra

”Dacă agricultorii sunt notificaţi cu suficient timp în avans, dacă sunt puse în aplicare strategii coerente pentru a crea o imagine sectorială şi de ţară (brand) pentru a deschide noi pieţe şi a dezvolta piaţa locală, inclusiv prin ascultarea preferinţelor consumatorilor şi prin sprijinirea asocierii producătorilor mici pentru mai multă forţă de negociere cu producătorii şi procesatorii de came, impactul net asupra agricultorilor ar putea fi restrâns, limitându-se efectul asupra rentabilităţii la un nivel neglijabil”. susțin inițiatorii.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
interzice
export
animale
vii
state
ue
terțe
proiect
lege
parlament
citu
psd
opune