Producătorii de usturoi din Buzău vor să scoată pe piață produse de nișă: usturoiul afumat și ”țuica” din usturoi

Producătorii de usturoi din Buzău vor să scoată pe piață produse de nișă: usturoiul afumat și ”țuica” din usturoi
Profit.ro
Profit.ro
scris 26 mai 2023

O parte dintre fermierii din Buzău iau în calcul trecerea de la comerțul clasic de usturoi uscat la produse de nișă, folosite în anumite lanțuri de restaurante sau în industria produselor naturiste, cum ar fi usturoiul afumat sau tinctura de usturoi, numită și „țuica” de usturoi, de la alcoolul folosit în procesul de fabricație.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Motivul care i-a făcut pe producători să se gândească la această alternativă este că profitul nu este pe măsura așteptărilor, scrie Agerpres

România - al doilea mare exportator și importator de grâu din UE CITEȘTE ȘI România - al doilea mare exportator și importator de grâu din UE

Județul Buzău este unul dintre cei mai mari producători de usturoi din țară.

Anul trecut, Buzăul a ocupat locul I pe țară la producția de usturoi, iar în acest an un număr important de producători au ales din nou să se înscrie la programul de sprijin derulat prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Având în vedere cantitatea mare de usturoi pe care o pot produce, o parte dintre fermieri se gândesc să experimenteze noi forme de comercializare, având în vedere că pe piață există cereri pentru produse ceva mai deosebite.

„Ne gândim, încercăm să îl producem și sub o altă formă spre vânzare, după recoltare sunt cereri în piață de usturoi afumat, de usturoi uscat, confiat și mai nou pentru lanțuri de restaurante încercăm să producem și pastă. Toate acestea vor necesita un efort mult mai mare din partea noastră, a producătorilor, de a duce produsul până la faza finală pentru că acolo se regăsește câștigul pentru fermieri. Pentru cei care-l producem și îl vindem după ce l-am scos, câștigul este așa la subzistență, pentru că am ajuns să vindem de acasă cu 15-20 de lei kilogramul și la piață să fie 30-40 de lei, fără să facă niciun efort. Acesta este comerțul… Încercăm, prin programele care s-au deschis, să facem și altceva… Usturoiul afumat este folosit ca și usturoiul normal în alimentație, dar are un gust de fum ca și carnea afumată, ca și șunca afumată. Este o categorie de consumatori care întreabă de acest produs. Încercăm să venim către necesitatea clientului”, a declarat Emilian Burlacu, cultivator de usturoi din județul Buzău.

O altă piață către care cultivatorii de usturoi ar putea să se extindă este cea a produselor naturiste. Tinctura sau „țuica de usturoi”, un produs experimental la această dată, ar putea fi comercializat pe scară largă, sunt de părere fermierii.

VIDEO Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au anunțat amânarea rotativei guvernamentale CITEȘTE ȘI VIDEO Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor au anunțat amânarea rotativei guvernamentale

„Tinctura sau ‘țuica’ de usturoi nu am încercat-o, împreună cu un prieten din Făgăraș, i-am sugerat acest lucru, el este un producător de vinuri și, stând de vorbă cu el, a rămas să se intereseze și să vedem cine ar putea să ne îndrume să o facem. Rețetele pe care le mai știm noi din bătrâni lăsate, din acestea naturiste pe care se pune un accent foarte mare acum am încercat, încercăm, dar nu am produs încă pentru a vinde. Încercăm pentru noi în familie să vedem ce și cum și apoi sunt mai multe lucruri de făcut pentru a putea ieși pe piață cu astfel de produse pentru că trebuiesc certificate, omologate”, a mai precizat Emilian Burlacu.

Beneficiile consumului de usturoi, sub orice formă, sunt nenumărate.

„El este apreciat în primul rând în zona de fluidizare. Practic sucul usturoiului, substanța aceasta, alicina și fitoncidele sunt substanțe care subțiază sângele și ajută la circulație. Avem în cercetare multe soiuri de usturoi”, a precizat, pentru AGERPRES, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, Costel Vânătoru.

Potrivit conducerii Direcției Agricole Buzău, în anul 2022, din aproximativ 21 de milioane de lei alocați în cadrul Programului de susținere a producției de usturoi, 4,4 milioane lei au revenit județului, reprezentând un procent de 21,12% din total.

viewscnt
Afla mai multe despre
usturoi
tuica