Producția agricolă a Ucrainei ar putea să își revină abia peste 20 de ani

Producția agricolă a Ucrainei ar putea să își revină abia peste 20 de ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 iun 2023

Anumite zone din sectorul agricol ucrainean ar putea avea nevoie de peste 20 de ani pentru a-și reveni după dezastrele provocate de invazia rusească, susține un institut de cercetare de la Kiev, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Ucraina este un mare producător și exportator mondial de cereale și oleaginoase însă atât producția cât și exporturile sale au scăzut semnificativ după ce Rusia a ocupat o parte din teritoriul ucrainean și a blocat o serie de porturi importante la Marea Neagră, în a doua jumătate a ultimului sezon, scrie Agerpres.

Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania austriacă HS Timber, fostă Schweighofer, vinde o afacere din România CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței analizează tranzacția prin care compania austriacă HS Timber, fostă Schweighofer, vinde o afacere din România

"Potrivit rezultatelor evaluărilor, anumite domenii din aceste sector nu vor reveni la nivelul de dinainte de război nici măcar după șapte ani de pace", se arată în raportul publicat miercuri de Kyiv School of Economics.

Potrivit autorilor raportului, sectoarele grâului, orzului și grâului sunt așteptate să își revină până în 2040, în timp ce sectoarele porumbului, secarei, ovăzului și rapiței ar urma să își revină până în 2050.

"Asta înseamnă că ar putea dura chiar și 20 de ani pentru ca Ucraina să își redobândească puterea în agricultură, după devastarea provocată de invazia rusească", susțin autorii studiului.

În 2021, înainte de invazia rusească, Ucraina a recoltat 106 milioane de tone de cereale și oleaginoase, însă în 2023 producția ar putea să scadă până la 65 de milioane de tone, a anunțat recent Ministerul Agriculturii de la Kiev.

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultura
ucraina