Proprietarii de păduri cu suprafața de până în 30 de hectare vor beneficia de pază gratuită a suprafețelor forestiere

Proprietarii de păduri cu suprafața de până în 30 de hectare vor beneficia de pază gratuită a suprafețelor forestiere
scris 16 nov 2016

Guvernul a aprobat o hotărâre prin care este instituită o schemă de minimis prin care proprietarii de păduri de până în 30 de hectare vor beneficia de paza lor gratuită, banii urmând să meargă către ocoalele silvice pentru a asigura fondurile necesare acestor activități.

Paza acestor suprafețe de pădure, indiferent dacă sunt în proprietatea unor persoane fizice sau persoane juridice, trebuia asigurată încă din 2008, conform unei prevederi din Codul Silvic, însă de-abia acum schema de ajutor de minimis permite aplicarea ei, scrie News.ro.

”Hotărârea de guvern este valabilă pentru perioada 2016-2020, valoarea totală a ajutorului ce va fi acordat fiind estimată la 248,9 milioane lei, iar numărul beneficiarilor la circa 2 milioane pentru întreaga perioadă. Suprafata totală cu proprietăți mai mici sau egale de 30 ha este de aproximativ 580.000 de hectare. Pentru anul 2016 se estimează că va fi acordată suma de 14,5 milioane lei, fonduri asigurate în bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor prin rectificarea bugetară adoptată de Guvern în luna august. Începând cu anul 2017, valoarea estimată că se va aloca anual de la bugetul de stat pentru finanțarea acestei scheme de ajutor de minimis este de 58,6 milioane lei”, informează Guvernul.

Pentru a fi eligibili, proprietarii trebuie să îndeplinească mai multe condiții: nu se află în procedură de executare silită pentru plata datoriilor fiscale și nefiscale, inclusiv nu au popriri pe conturile bancare; nu se află în procedură de închidere operațională, dizolvare, lichidare sau administrare specială; nu sunt supuse unei proceduri de insolvență; suma ajutoarelor de minimis de care au beneficiat într-o perioadă de 3 ani fiscali, 2 ani fiscali anteriori plus anul curent, nu depășește echivalentul în lei a 200.000 de euro, respectiv 100.000 de euro pentru întreprinderea cu activitate de transport rutier de mărfuri în contul terților sau contra cost.

viewscnt
Afla mai multe despre
paduri