Recolta mare de grâu din Rusia reduce semnificativ prețurile pe plan mondial

Recolta mare de grâu din Rusia reduce semnificativ prețurile pe plan mondial
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 sep 2023

A doua recoltă mare de grâu a Rusiei îi consolidează poziția de cel mai mare exportator global, dar atenuează și presiunile asupra prețurilor, care au atins un nivel record după invadarea Ucrainei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Războiul declanșat de Kremlin - inclusiv blocarea și bombardarea porturilor - a afectat semnificativ exporturile de produse alimentare ale Ucrainei, ceea ce a cimentat dominația Rusiei pe piața globală a grâului. Aceste evoluții s-au reflectat în livrările rusești record, traderii reușind să depășească dificultățile logistice și de finanțare apărute după invazie, scrie Adevarul.

ANAF continuă executarea Elenei Udrea - a scos la vânzare cel mai scump activ de până acum. Calcule: Sumă suficientă pentru a acoperi prejudiciul CITEȘTE ȘI ANAF continuă executarea Elenei Udrea - a scos la vânzare cel mai scump activ de până acum. Calcule: Sumă suficientă pentru a acoperi prejudiciul

Cantitățile record exportate prin porturile rusești au adus o rază de lumină pentru consumatorii de grâu afectați de criza costului vieții: cel mai scăzut preț din ultimii aproape trei ani. În pofida eforturilor Kremlinului de a exploata situația - sprijinind creșterea prețurilor pentru a-și majora propriile venituri - cotația grâului la bursa de cereale de la Chicago este la mai puțin de jumătate față de vârful înregistrat după declanșarea invaziei Ucrainei de către Rusia.

"Nu există o concurență semnificativă pentru grâul rusesc. Acum Rusia decide prețul", a apreciat Hélene Duflot, analist la Strategie Grains.

În timp ce nivelul ridicat al aprovizionării reduce prețul, Rusia încearcă să-și folosească poziția sa dominantă pentru a-și spori veniturile.

Oficialii ruși încearcă să stabilească un plafon de preț neoficial pentru exporturi, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-și păstreze anonimatul. Astfel, unii traderi sunt forțați să renegocieze și chiar să anuleze tranzacțiile, susțin sursele.

Guvernul poate impune un prag minim de preț refuzând să acorde documente de export pentru livrările care au costuri mai scăzute, adaugă sursele.

Luna aceasta, Egiptul a cumpărat o cantitate importantă de grâu rusesc printr-o tranzacție privată, la un preț sub plafonul neoficial din licitațiile publice. După câteva zile, Egiptul a anunțat că li se va permite traderilor să livreze grâu și din alte țări în afară de Rusia. Acest fapt a permis Ministerului rus al Agriculturii "să salveze aparențele" în privința tranzacțiilor care erau sub pragul minim de preț, susține Andrey Sizov, director în cadrul firmei de consultanță SovEcon.

Ministerul rus al Agriculturii nu a răspuns întrebărilor privind impunerea unui plafon oficial de preț. "Susținem prețurile noastre, care sunt dictate de majorarea costurilor de producție", a afirmat Eduard Zernin, șeful Uniunii exportatorilor de cereale din Rusia.

Cu toate acestea, plafonul de preț este încă un semn că Kremlinul caută să înăsprească controlul asupra exporturilor de cereale rusești, și, prin urmare, asupra pieței globale.

Casele internaționale de comerț au ieșit de pe piața rusă mai devreme în acest an, în urma sporirii criticilor la adresa companiilor străine. De asemenea, Moscova continuă să curteze cumpărătorii din Africa și Orientul Mijlociu, în timp ce atacă infrastructura de export a Ucrainei și amestecă cerealele din teritoriile ocupate cu propria sa producție. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
rusia
grau