România va solicita UE să extindă interdicția pentru importul de cereale ucrainene dincolo de 15 septembrie

România va solicita UE să extindă interdicția pentru importul de cereale ucrainene dincolo de 15 septembrie
Profit.ro
Profit.ro
scris 19 iul 2023

România și alte patru țări membre ale Uniunii Europene din vecinătatea Ucrainei vor adresa Bruxelles-ului o solicitare comună de a prelungi interdicția care vizează importurile de cereale din Ucraina dincolo de termenul limită de 15 septembrie, pentru a evita perturbări majore ale pieței, a declarat pentru Reuters ministrul agriculturii din Ungaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

România, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au devenit rute alternative de tranzit pentru cerealele ucrainene pentru a ajuta la compensarea încetinirii exporturilor prin porturile țării de la Marea Neagră după invazia rusă, scrie News.ro.

TABEL Top 20 cele mai bune licee din țară după ultima medie de admitere CITEȘTE ȘI TABEL Top 20 cele mai bune licee din țară după ultima medie de admitere

Prăbușirea acordului care permitea exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, în această săptămână, ar putea duce la creșterea fluxurilor de cereale și la blocaje în cele cinci țări, se tem aceste state din Europa Centrală.

În luna mai, Uniunea Europeană a permis celor cinci țări să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, permițând doar tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte, inclusiv în alte țări ale UE. Această interdicție ar urma să expire la 15 septembrie.

Înainte de a pleca la o întâlnire la Varșovia, ministrul agriculturii din Ungaria, Istvan Nagy, a declarat că cele cinci țări vor cere ca această interdicție referitoare la importuri să rămână în vigoare pentru cele patru produse ucrainene - grâu, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea-soarelui -, transporturile de tranzit continuând. El a spus însă că împreună cu omologii săi va discuta, de asemenea, despre o opțiune prin care țările să poată cere în mod individual UE să adauge și alte produse pe lista articolelor ucrainene al căror import poate fi interzis.

„Mergem la Varșovia pentru a consolida cooperarea celor cinci țări și a semna o declarație sau un acord în care vom cere UE să prelungească interdicția după 15 septembrie”, a declarat Nagy pentru Reuters.

El a remarcat că porumbul și floarea-soarelui încă nu au început să fie recoltate în Ungaria, dar în depozite sunt încă prezente cereale ucrainene.

Blocajele anterioare au făcut ca milioane de tone de cereale să rămână în cele cinci țări, ceea ce a dus la scăderea prețurilor afectându-i pe fermierii locali.

Ministrul a spus că poziția majorității dintre cei cinci membri este ca interdicția să rămână în vigoare până la 31 decembrie și asta este ceea ce susține și Ungaria. "Evident, Ucraina, având în vedere dimensiunea ei, orice produce și exportă în Europa deranjează piața. Situația este aceeași și cu carnea de pui, ouăle, mierea", a spus el.

FOTO Premierul ungar Viktor Orban, prânz cu premierul Marcel Ciolacu la București. \ CITEȘTE ȘI FOTO Premierul ungar Viktor Orban, prânz cu premierul Marcel Ciolacu la București. "Acesta este începutul unei frumoase prietenii!"

„Deocamdată, cele patru produse vor rămâne, ne străduim să păstrăm interdicția pentru aceste patru produse și probabil va exista un acord prin care țările, în mod individual, pot cere UE să impună interdicții asupra unor produse suplimentare, despre asta vom vorbi”, a arătat Nagy.

Acuzând Rusia că folosește cerealele drept „muniție”, ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a declarat marți că Varșovia este dispusă să îmbunătățească tranzitul prin Polonia, dar că UE trebuie să ajute cu infrastructura.

Nagy, la rândul său, a spus că transportul de cereale pe uscat este costisitor și a sugerat că UE ar trebui să ofere Ucrainei sau companiilor de transport maritim o subvenție progresivă pentru a plăti o taxă de tranzit permițând transportul cerealelor către porturi alternative, dar evitând o povară pentru piețele europene.

viewscnt
Afla mai multe despre
cereale
ucraina