Românii au consumat mai multe produse de origine vegetală

Românii au consumat mai multe produse de origine vegetală
Profit.ro
Profit.ro
scris 20 ian 2023

Consumul mediu net zilnic pe locuitor a fost constituit, în anul 2021, în proporție de 59,8% din produse de origine vegetală și de 40,2% din produse de origine animală, conform cercetării statistice "Disponibilitățile de consum ale populației în anul 2021", realizată de Institutul Național de Statistică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit INS, cele mai mari ponderi în consumul mediu net zilnic pe locuitor le-au avut: laptele și produsele din lapte (30,8%), legumele și produsele din legume (17,5%), cerealele și produsele din cereale (15,5%), fructele și produsele din fructe (10,8%), cartofii (9,6%) și carnea și produsele din carne (7,3%). Conform sursei citate, aceste șase grupe de produse au reprezentat peste 90% din consumul mediu net zilnic pe locuitor, scrie Agerpres.

Danone vrea vaci „eco” pentru a reduce emisiile de metan CITEȘTE ȘI Danone vrea vaci „eco” pentru a reduce emisiile de metan

În anul 2021 o persoană a consumat, în medie pe zi, 2.345 grame alimente, mai mult cu 52 grame față de anul precedent, din care: 1.403 grame (+41 grame față de anul precedent) alimente de origine vegetală și 942 grame alimente de origine animală (+11 grame față de anul precedent).

Conform INS, calitatea consumului mediu net zilnic este evidențiată prin conținutul în calorii și factori nutritivi (proteine, lipide, glucide). Pentru realizarea funcțiilor vitale, organismul are nevoie de energie (calorii) și factori nutritivi (proteine, lipide, glucide). Producerea de energie necesară organismului uman se realizează, în special, prin consumul de glucide și lipide, proteinele având un rol deosebit în creștere.

Conform unor studii referitoare la nutriție, proporția substanțelor nutritive într-o rație calorică echilibrată (pentru adultul sănătos) trebuie să fie de: 10 - 15% (13% în medie) proteine; 25 - 30% (28% în medie) lipide; 55 - 65% (60% în medie) glucide.

Având în vedere aceste limite, consumul mediu zilnic de calorii pe locuitor în anul 2021 poate fi considerat echilibrat și s-a situat: peste medie la proteine - proporția caloriilor provenite din proteine în consumul mediu zilnic de calorii a fost de 13,6%; peste medie la lipide, depășind limita superioară - proporția caloriilor provenite din lipide în consumul mediu zilnic de calorii a fost de 31,4%; sub medie la glucide - proporția caloriilor provenite din glucide în consumul mediu zilnic de calorii a fost de 55%.

Cercetarea arată că, în 2021, nu s-au produs schimbări majore ale modelului de consum al populației față de anul precedent. Astfel, consumul mediu anual de produse vegetale continuă să reprezinte componenta de bază a consumului alimentar mediu anual. Se remarcă o creștere a consumului mediu anual la unele produse de origine vegetală cu pondere mare în alimentația populației din România la: cereale și produse din cereale (în echivalent cereale boabe); cartofi; legume și produse din legume (în echivalent legume proaspete); pepeni; leguminoase boabe; fructe și produse din fructe (în echivalent fructe proaspete).

Comparativ cu anul precedent, s-a înregistrat scădere la: zahăr și produse din zahăr (în echivalent zahăr rafinat); grăsimi vegetale (greutate brută).

În ceea ce privește consumul de produse de origine animală, se remarcă atât creșteri cât și scăderi la componentele de bază: creșterea consumului mediu anual de carne, produse din carne și organe comestibile, datorat[ creșterii consumului mediu anual de carne și produse din carne de porcine; creșterea consumului mediu anual de lapte și produse din lapte; o creștere a consumului mediu anual de ouă; o tendință de creștere a consumului mediu anual de pește și produse din pește; o scădere ușoară a consumului mediu anual de grăsimi animale (greutate brută).

Modificările structurale, față de anul precedent, se caracterizează printr-o creștere a ponderii consumului mediu net zilnic de produse de
origine vegetală în defavoarea consumului mediu net zilnic de produse de origine animală.

viewscnt
Afla mai multe despre
produse vegetale
ins