Seceta extremă din perioada 2018-2019 se va repeta în Europa

Seceta extremă din perioada 2018-2019 se va repeta în Europa
Profit.ro
Profit.ro
scris 7 aug 2020

Episodul de secetă "fără precedent în ultimii 250 de ani" care a afectat Europa două veri consecutive, în 2018 și 2019, riscă să se repete mult mai des până la sfârșitul acestui secol din cauza încălzirii climei la nivel planetar, au avertizat autorii unui studiu publicat joi, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În 2003, Europa fusese deja afectată de o caniculă și o secetă extreme, care au provocat pagube considerabile în agricultură, scrie Agerpres.

Facebook elimină o rețea de conturi din România care sprijineau campania lui Trump CITEȘTE ȘI Facebook elimină o rețea de conturi din România care sprijineau campania lui Trump

În 2018, fenomenul s-a produs din nou, însă episodul s-a prelungit și în anul următor, până în vara din 2019.

Utilizând date începând din 1766, noul studiu, publicat joi în revista Scientific Reports, "arată că secetele din cele două veri consecutive din 2018 și 2019 sunt fără precedent în ultimii 250 de ani, iar impactul lor combinat asupra creșterii speciilor vegetale este mai puternic decât cel al secetei din 2003".

Secetele consecutive din anii 1949 și 1950 se plasează pe locul al doilea în acest clasament, însă teritoriul afectat atunci a fost mult mai restrâns.

Oamenii de știință estimează că episodul de secetă extremă din 2018-2019 a afectat mai mult de jumătate din Europa (din Franța până în Polonia, trecând prin Italia și Germania).

Din cauza efectelor generate de modificările climatice, dacă nu se va face nimic pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, un astfel de eveniment prezintă de șapte ori mai multe șanse de a se produce din nou în a doua parte a secolului al XXI-lea.

În acest scenariu, "proiecțiile arată că zonele agricole afectate în întreaga Europă vor ocupa suprafețe de aproape două ori mai mari" și vor ajunge la 40 de milioane de hectare de culturi, a precizat unul dintre autorii studiului, Rohini Kumar, cercetător la Centrul Helmholtz pentru studierea mediului din orașul german Leipzig.

Însă această repetare ar fi sensibil redusă, de aproape două ori, dacă omenirea va reuși să își reducă sensibil emisiile de CO2.

"Acest fapt dovedește că implementarea unor măsuri de reducere a emisiilor ar putea să ducă la scăderea riscului de producere a unor episoade consecutive de secetă în Europa", a insistat Rohini Kumar.

Apariția unor episoade de secetă severă timp de doi ani consecutivi reprezintă o chestiune deosebit de problematică pentru speciile vegetale, care au nevoie de un anumit timp pentru a își reveni după ce sunt afectate de caniculă și de lipsa apei.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
europa