Stocurile de cartofi ale Franței cresc din cauza crizei coronavirusului

Stocurile de cartofi ale Franței cresc din cauza crizei coronavirusului
Profit.ro
Profit.ro
scris 18 mai 2020

Odată cu închiderea restaurantelor și cantinelor școlare pentru a lupta împotriva coronavirusului, consumul de cartofi prăjiți a scăzut în Franța, ceea ce a dus la cumularea stocurilor, transmite AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

"În mod normal, la acest moment nu mai aveam nimic", spune Christophe Delebarre, un producător de cartofi din zona Pas-de-Calais (nordul Franței), în fața celor 150 de tone de cartofi nevânduți din silozul său, scrie Agerpres.

VIDEO AGRO TV - Fermierii cer forță de muncă din străinătate CITEȘTE ȘI VIDEO AGRO TV - Fermierii cer forță de muncă din străinătate

În ferma lui Emmanuel Leclercq de la Comines, în apropierea graniței dintre Franța și Belgia, particularii vin să cumpere kilogramul de cartofi cu 21 până la 40 de eurocenți.

"Pentru a ne reduce stocurile, suntem sfătuiți să folosim cartofii drept furaje pentru animale, însă eu nu cultiv cartofi pentru vite", susține Emmanuel Leclercq.

Acest furnizor pentru companiile belgiene rezumă astfel situația: "În acest an am avut un surplus de producție de aproximativ 20%, care de obicei își găsește un cumpărător în rândul clienților industriali. Însă, în acest an, din cauza lipsei vânzărilor de cartofi prăjiți, clienții industriali nu au mai achiziționat acest surplus".

Leclercq a vândut deja câteva tone de cartofi către persoanele fizice, dar i-au mai rămas 150 de tone. "Nu vom putea niciodată să vindem cantități mari particularilor, dar este mai bine decât nimic", spune fermierul.

"Comercializarea de către producători direct particularilor ar putea permite eliminarea a 5% din stocuri, însă fondul problemei persistă", subliniază, la rândul său, Bertrand Achte, secretar general al Uniunii Naționale a Producătorilor de Cartofi din Franța.

În uzinele pe care grupul canadian McCain, mare producător industrial de cartofi pai le are în nordul Franței, liniile de producție sunt aproape toate oprite.

"Mai avem o singură linie de producție care funcționează la Harnes (Pas-de-Calais), pentru a alimenta magazinele cu mari suprafețe comerciale", explică directorul de aprovizionare, Christian Vanderheyden.

Acest grup lucrează în Franța cu 900 de producători, dintre care peste 700 în regiunea Hauts-de-France, cea mai importantă regiune producătoare de cartofi din Franța. Anul trecut grupul canadian cumpăra de la producători francezi 950.000 de tone de cartofi, iar anul acesta a achiziționat cu 100.000 de tone mai puțin, a spus Bertrand Achte.

"Imediat ce restaurantele, care sunt responsabile pentru 70% din activitatea noastră, s-au închis, vânzările s-au prăbușit. Vânzările la supermarketuri au crescut, dar nu au putut compensa", a afirmat Christian Vanderheyden, care estimează că pierderile pentru întreaga filieră se situează la 200 milioane de euro.

Potrivit lui Christian Vanderheyden, o cantitate de 450.000 de tone de cartofi care ar fi putut fi procesați în acest an, nu vor mai fi până la urmă.

"Am revândut deja circa 60.000 de tone de cartofi pentru a fi folosiți ca furaje pentru animale, însă acest lucru generează pierderi. Noi avem contracte de achiziție cu fermierii pe baza unui preț de 150 de euro pe tonă, iar cartofii i-am revândut la un preț de zero euro și în plus trebuie să achităm și transportul", spune Vanderheyden.

Bertrand Achte este de părere că statul trebuie să vină în sprijinul fermierilor cu 35 de milioane de euro pentru a plăti transportul cartofilor nevânduți spre crescătorii de animale sau procesarea cartofilor în scop industrial. 

viewscnt
Afla mai multe despre
cartofi
franta