SUA și alte 15 țări reclamă UE la Organizația Mondială a Comerțului, pentru reglemenentările privind pesticidele

SUA și alte 15 țări reclamă UE la Organizația Mondială a Comerțului, pentru reglemenentările privind pesticidele
Profit.ro
Profit.ro
scris 5 iul 2019

Statele Unite și alte 15 țări au reclamat Uniunea Europeană la Organizația Mondială a Comerțului (OMC), prin intermediul unei scrisori, pentru abordarea ”hazardată” a reglementărilor referitoare la pesticide și alte ”instrumente majore” utilizate de fermieri, care sunt dăunătoare vieții la nivel mondial, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Potrivit scrisorii, abordarea UE a creat mari incertitudini și s-a îndepărtat de evaluările de risc bazate pe știință, creând o perturbare care riscă să escaladeze semnificativ în următorii ani, scrie News.ro.

Statele semnatare cer UE să își reevalueze abordarea referitoare la aprobarea produselor, să utilizeze metode acceptate la nivel internațional destinate stabilirii nivelului de toleranță pentru ingredientele posibil dăunătoare și să nu mai restricționeze comerțul în mod ”inutil și nepotrivit”.

Austria, prima țară din UE care interzice complet folosirea glifosatului, un controversat erbicid CITEȘTE ȘI Austria, prima țară din UE care interzice complet folosirea glifosatului, un controversat erbicid

Declarația a fost semnată de Australia, Brazilia, Canada, Columbia, Costa Rica, Republica Dominicană, Ecuador, Guatemala, Honduras, Malaezia, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Statele Unite și Uruguay.

Aceste state susțin că fermierii trebuie să aibă acces ”la o gamă de instrumente și tehnologii sigure” pentru a răspunde provocării de a produce mai multe alimente.

”Cu toate acestea, capacitatea fermierilor de a alege instrumente sigure este tot mai mult subminată de barierele de reglementări care nu se bazează pe principii de analiză a riscurilor convenite la nivel internațional și care nu iau în considerare abordările alternative pentru respectarea obiectivelor reglementărilor”, potrivit scrisorii.

În scrisoare se arată că acest lucru are deja un impact negativ substanțial asupra producției și comerțului cu produce alimentare și agricole sigure, un impact care are potențialul de a crește în viitor.

FOTO Lidl retrage de la vânzare un produs la care a fost detectată Salmonella CITEȘTE ȘI FOTO Lidl retrage de la vânzare un produs la care a fost detectată Salmonella

Această declarație, care va fi discutată în această lună de Consiliul pentru Comerțul cu Bunuri al OMC, susține că UE a interzis practic unele substanțe pe care alte state membre ale OMC le consideră sigure.

”În implementarea acestor măsuri, se pare că UE încearcă în mod unilateral să impună partenerilor comerciali propria sa abordare în privința reglementărilor.

În pofida solicitărilor repetate la OMC din ultimii patru ani, UE nu a explicat ce nivel de protecție are în vedere sau ce riscuri vrea să prevină și a ignorat comentariile referitoare la proiectele de reglementări.

UE a sugerat că fermierii pot găsi soluții alternative pentru a respecta reglementările UE, dar astfel de solicitări par lipsite de conținut, în condițiile în care fermierii nu dispun de opțiuni viabile economic, acest lucru având un efect disproporționat asupra milioanelor de familii care depind de agricultură în dezvoltarea economică, cel puțin în țările aflate în curs de dezvoltare, se mai arată în declarație.

viewscnt
Afla mai multe despre
omc
pesticide