Ministerul Agriculturii pregătește un ajutor pentru apicultori

Ministerul Agriculturii pregătește un ajutor pentru apicultori
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 iul 2019

Ministerul Agriculturii vrea să le acorde apicultorilor un ajutor de minimis de 37 milioane lei, care să compenseze efectele fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai asupra sectorului apicol, arată un proiect de Hotărâre publicat pe site-ul ministerului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis reglementată de prezenta hotărâre, sunt de 37 milioane lei reprezentând circa 7,789 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2019”, arată documentul, scrie News.ro.

Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit CITEȘTE ȘI Afacerile din comerțul cu amănuntul au încetinit

Fundamentarea resurselor financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis s-a făcut avându-se în vedere numărul de familii de albine înscrise în anul 2018 transmis de Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” și valoarea sprijinului de 20 lei/familia de albine.

”Urmare fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile precum secetă, grindină, ploi torențiale sau vânt puternic manifestate în perioada martie - mai 2019, familiile de albine nu au putut să beneficieze de hrană suficientă, datorită diminuării timpului pentru cules, precum și datorită cantității mici de polen și nectar”, mai spun autorii documentului.

Pentru a putea preîntâmpina pierderile de familii de albine care apar din cauza fenomenelor hidometeorologice nefavorabile, apicultorii au fost nevoiți să facă cheltuieli suplimentare pentru menținerea acestora și pentru a asigura rezervele de hrană, conform tehnologiei apicole.

Sprijinul financiar reprezentând ajutor de minimis se acordă întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producției primare, pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol, astfel încât să se asigure continuarea ciclului de producție și este în valoare de 20 lei/familia de albine.

”Pentru a reduce impactul acestor pierderi și pentru continuarea activității în sectorul apicol, prezentul proiect de act normativ reglementează acordarea de  sprijin financiar în cadrul unei scheme de ajutor de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada martie – mai 2019 asupra sectorului apicol”, se menționează în document.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi unice nu poate depăși suma de 20.000 euro pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar respectiv și în cele două exerciții financiare precedente.

Fenomenele hidometeorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul țării au fost comunicate de către reprezentanții formelor asociative și Instituțiile Prefectului, fiind monitorizate la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale de către specialiștii Direcției Politici în Zootehnie.

De asemenea, potrivit hărților de monitorizare a climei din perioada martie – mai 2019, elaborate de Administrația Națională de Meteorologie s-a constat faptul că au existat abateri semnificative privind regimul de temperaturi și precipitații care s-au înregistrat în această perioadă de timp.

Ajutoarele de minimis acordate în temeiul prezentului proiect de hotărâre a Guvernului nu pot fi cumulate cu ajutoarele de stat acordate anterior prin scheme de ajutor de minimis, în cazul în care acest cumul de ajutoare depășește suma maximă de 20.000 euro pe beneficiar și pe durata a trei exerciții financiare, în cursul exercițiului financiar actual și în cele două exerciții financiare precedente.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul agriculturii
apicultura