Tarifele SUA în replică la subvențiile Airbus vor afecta exporturi de 1,5 miliarde euro din Italia și Spania. Brânza și carnea de porc, principalele produse vizate în România

Tarifele SUA în replică la subvențiile Airbus vor afecta exporturi de 1,5 miliarde euro din Italia și Spania. Brânza și carnea de porc, principalele produse vizate în România
scris 3 oct 2019

Tarifele pregătite de SUA în replică la subvențiile europene acordate Airbus vor afecta exporturi agroalimentare în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro pe an doar în Spania și Italia, estimează asociațiile de fermieri din cele două țări.

Statele Unite ale Americii au obținut, miercuri, aprobarea Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) în vederea impunerii de tarife vamele pentru importuri din Uniunea Europeană în valoare de 7,5 miliarde de dolari pe an, în disputa privind subvențiile publice acordate Airbus.

Înainte ca SUA să poată impune eventualele tarife, decizia trebuie adoptată formal de organismul de soluționare a litigiilor al OMC.

EXCLUSIV Finanțele și ANAF unifică cinci declarații fiscale pentru firme - D100, D300, D301, D307 și D311 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Finanțele și ANAF unifică cinci declarații fiscale pentru firme - D100, D300, D301, D307 și D311

Președintele american, Donald Trump, a salutat decizia OMC drept “o victorie frumoasă”, administrația sa anunțând ulterior că SUA vor aplica, începând cu 18 octombrie, o taxă de 10% la importurile de avioane Airbus provenind in Marea Britanie, Franța, Germania și Spania.

Tarife de 25% vor fi aplicate unor categorii limitate de produse din aceste țări, printre care whisky, articole de îmbrăcăminte precum pulovere și pijamale, cafeaua germană, biscuiții produși în Germania sau Marea Britanie, vinurile franțuzești, măsline și uleiuri de măsline, napolitane și cărți tipărite, scrie Reuters.

La nivelul Uniunii Europene, vor fi afectate, în principal, exporturile de brânză și alte produse lactate, inclusiv cele provenite din România, precum și exporturile de carne de porc, fructe și sucuri din fructe.

Potrivit asociației spaniole de fermieri COAG, tarifele americane vor afecta exporturi de agricole din această țară în valoare de aproximativ 1 miliard de euro pe an. SUA reprezintă cea mai mare piață din afara UE pentru produse agricole spaniole precum vin, măsline și ulei de măsline și brânză – toate probabil să fie afectate de noile taxe.

ULTIMA ORĂ CJUE: Contractele bancare indexate în franci elvețieni pot fi anulate CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CJUE: Contractele bancare indexate în franci elvețieni pot fi anulate

La rândul ei, asociația de fermieri Coldiretti din Italia estimează că noile tarife vor viza exporturi italiene de aproximativ 500 milioane de euro pe an. Vinurile și uleiul de măsline din Peninsulă vor fi scutite de taxe, însă brânza, lichiorurile și carnea procesată vor fi supuse unor tarife de 25%.

Comisia Europeană a avertizat că aplicarea de contramăsuri din partea SUA, în replică la subvențiile Airbus, ar fi o decizie contraproductivă, în condițiile în care UE va obține, la rândul său, dreptul de a aplica tarife pentru importuri de bunuri americane, într-o dispută arbitrată de OMC cu privire la subvențiile acordate Boeing.

“Atât UE, cât și SUA au fost găsite vinovate de sistemul de soluționare a litigiilor al OMC de continuarea acordării de anumite subvenții ilegale producătorilor de aeronave (…) impunerea reciprocă de contramăsuri nu ar face decât să dăuneze companiilor și cetățenilor de ambele părți ale Atlanticului și ar aduce prejudicii comerțului mondial și, în sens mai larg, industriei aeronautice într-un moment delicat”, potrivit unui comunicat al Comisiei.

În aprilie, Comisia a redactat o listă privizorie cu bunuri americane propuse spre a fi taxate în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro, printre acestea regăsindu-se produse alimentare precum fructe deshidratate, cafea, ketchup, pește congelat, dar și vinuri, băuturi spirtoase, tutun, articole de marochinărie, tractoare, elicoptere și console video.

viewscnt
Afla mai multe despre
tarife sua
tarife vamale
subventii airbus
contramasuri
exporturi branza
carne de porc
omc
razboi comercial