Tranzacție majoră în pregătire: Ofertă publică accelerată la Purcari Wineries. Lorimer Ventures își vinde pachetul într-o operațiune de piață cu potențial de a depăși reperul de 100 milioane lei

Tranzacție majoră în pregătire: Ofertă publică accelerată la Purcari Wineries. Lorimer Ventures își vinde pachetul într-o operațiune de piață cu potențial de a depăși reperul de 100 milioane lei
scris 2 oct 2019

Lorimer Ventures, societate înregistrată în Cipru de cei de la Horizon Capital, activi pe piața din Ucraina, care deține aproape un sfert din acțiunile producătorului de vinuri Purcari, intenționează să-și înstrăineze participația printr-o ofertă publică accelerată de vânzare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Acționariatul companiei Purcari Wineries (WINE), ultimul nume important sosit la Bursa de Valori București în urma unei oferte de listare derulată la începutul anului trecut, este pe cale să devină mai dispersat în condițiile în care una dintre societățile care aveau o deținere majoră încă dinainte de tranzacționarea în regim bursier se pregătește să vândă în piață.

Lorimer Ventures Limited, filială deținută în Cipru de fondul de investiții Emerging Europe Growth Fund II, LP, administrat de Horizon Capital, cunoscut pentru palsamentele sale din Ucraina, va realiza o oferă de vânzare accelerată (ABB) pentru pachetul său de 4,54 milioane acțiuni Purcari, reprezentând 22,69% din titlurile producătorului de vinuri din Basarabia. Acesta ar urma să fie întrăinat total sau vândut parțial, în funcție de interesul și cotațiile din piață.

Operațiunea de piață urmează să fie intermediată de casa de brokeraj WOOD & Company Financial Services A.S. din Cehia, iar registrul de subscrieri va fi deținut și de Raiffeisen Bank împreună cu Raiffeisen Centrobank AG.

DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România CITEȘTE ȘI DECIZIE ISTORICĂ-PARADOX. Hulita „taxă pe lăcomie” a majorat lichiditatea la BVB pe ultima sută de metri anul trecut și a ridicat bursa românească în rândul piețelor emergente. Bani suplimentari ar urma să ajungă în România

Lorimer și-a exprimat intenția de a-și vinde participația la jumătatea lunii august, în condițiile în care deja primise o ofertă. Compania nu a furnizat date suplimentare cu privire la perioada ofertei și parametrii desfășurării acesteia. La ultimul preț din piața secundară, de 23,10 lei/acțiune, care conferă producătorluui de vinuri o participație de 462,00 milioane lei (97,24 milioane euro), valoarea pachetului deținut de Lorimer, și potențial indicator pentru dimensiunea ofertei de vânzare se ridică la 104,87 milioane lei (22,07 milioane euro).

Purcari Wineries și-a majorat veniturile în primul semestru cu 25,48%, la 87,79 milioane lei, de la 69,96 milioane lei, în perioada similară a anului trecut. Sunt încasări realizate de producătorul de vinuri din Basarabia în condițiile unor prezențe semnificative pe mai multe piețe: România 29,70 milioane lei), Republica Moldova (15,07 milioane lei), Polonia (7,05 milioane lei), Cehia și Slovacia (3,78 milioane lei), Asia (3,81 milioane lei), Belarus (2,28 milioane lei), Țările Baltice (2,37 milioane lei) și Ucraina (2,17 milioane lei).

Costurile cu vânzările s-au majorat cu 31,36%, la 44,57 milioane lei, de la 33,93 milioane lei. Profitul din exploatare a urcat cu 35,90%, la 25,25 milioane lei, de la 18,58 milioane lei. Creșterea de peste 10 ori a rezultatului negativ financiar, la 5,42 milioane lei, de la aproximativ 516.000 de lei a determinat însă o diamică mai atenuată la nivelul profitului net, care a crescut cu 7,20%, la 17,12 milioane lei, de la 15,97 milioane lei.

Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României CITEȘTE ȘI Statul a semnat implicarea Romgaz în terminalul LNG greco-american din Marea Egee, care ar urma să diversifice sursele de import de gaze ale României

Activele totale ale Purcari erau, la data de 30 iunie, de 631,10 milioane lei, în creștere cu 103,30% față de cele de 310,43 milioane lei, de la sfârșitul anului trecut. Din acestea, numerarul și echivalentele în numerar se ridică la 50,77 milioane lei. La 28 februarie 2019, grupul a finalizat achiziția activelor cramei Vismos în Moldova, inclusiv 263 hectare de viță de vie și o platformă de producere pentru vinificația primară, capabilă să proceseze până la 8.000 tone de struguri (echivalentul a circa 5,0 milioane litri de vin sau 6,7 milioane sticle). Tranzacția a fost structurată ca și achiziție de active, cu plata în două tranșe, 0,76 milioane euro fiind plătite la încheierea tranzacției și 1,49 milioane euro urmând a fi platite până în martie 2020.

În același interval de raportare, datoriile totale au crescut cu 18,60%, la 185,38 milioane lei, de la 156,31 milioane lei. În martie 2019, subsidiarele grupului au semnat contracte de credit noi în suma de 150 milioane lei moldovenești cu MAIB, cea mai mare bancă din Moldova, pentru a-și finanța investițiile capitale și pentru a susține creșterea vânzărilor cu capitalul de lucru necesar.

Purcari s-a deschis către piață în luna februarie a anului trecut când în cadrul ofertei publice de listare în acționariatul companiei au intrat fonduri ale Franklin Templeton, compania care are în administrare Fondul Proprietatea, cu o deținere de 5,20%, societatea Fiera Capital din Insulele Man, fosta Charlemagne Capital, cu o participație de 7,94% din titluri, dar și SEB Investment Management, vehicul al unuia dintre cele mai puternice grupuri financiare din Suedia, aparținând celebrei familii de bancheri Wallenberg, cu o deținere de 8,45% din titluri.

viewscnt
Afla mai multe despre
purcari
lorimer
bvb
bursa
raiffeisen
wood & co.