TC Capital achiziționează o fermă de 6.550 de hectare în Buziaș, tranzacție de 23,5 milioane de euro

TC Capital achiziționează o fermă de 6.550 de hectare în Buziaș, tranzacție de 23,5 milioane de euro
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 sep 2020

TC Capital, companie de investiții și dezvoltare de proprietăți cu sediul în România, coordonată de Ali Capa, fost acționar și director executiv al Anchor Grup, investește 23,5 milioane de euro în achiziția unei ferme de cereale și semințe oleaginoase situată în Buziaș, județul Timiș.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Această tranzacție este a doua investiție agricolă majoră a TC Capital după KC Agro, prima sa investiție în agricultură, care a avut loc în 2014. Ambele investiții sunt gestionate de oamenii de afaceri turci Ali Çapa și Ertugrul Karaevli. Proprietatea este situată la aproximativ 35 km de Timișoara și a fost cumpărată de la Gespie SAS, o companie franceză. Tranzacția a fost încheiată în iulie 2020, cu asistența casei de avocatură Dentons, și a fost parțial finanțată de Libra Internet Bank. Acest acord consolidează poziția TC Capital în sectorul agricol românesc, unde compania deține deja, prin KC Agro, alte două ferme situate în județele Buzău și Brăila, cu o suprafață totală de aproximativ 2.900 de hectare.

Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul: Lanțul Agroland, o rețea de magazine pentru fermieri controlată de Horia Cardoș, vrea să-și listeze acțiunile la BVB în 2021 CITEȘTE ȘI Profit LIVE TV - Să ajutăm business-ul: Lanțul Agroland, o rețea de magazine pentru fermieri controlată de Horia Cardoș, vrea să-și listeze acțiunile la BVB în 2021

Ferma exploatează aproximativ 6.550 ha de teren arabil, iar reprezentanții TC Capital intenționează să diversifice operațiunile în activități agricole intensive, cu valoare adăugată mare, cum ar fi plantațiile de afini și aluni, precum și în producția extensivă de cereale și semințe oleaginoase.

„Odată cu achiziționarea acestei noi ferme, suprafața exploatată de KC Agro a ajuns la aproape 10.000 de hectare, ceea ce ne face un jucător agricol notabil în România. Operațiunile noastre sunt acum distribuite în diferite zone geografice, ceea ce facilitează gestionarea riscurilor generate de condițiile meteorologice. Cu acest nou proiect, urmărim, de asemenea, diversificarea mixului nostru de produse. Pe lângă producția convențională de cereale și semințe oleaginoase, dorim să ne extindem și pe segmentul de produse cu valoare adăugată și cu un randament ridicat, cum ar fi producția ecologică de boabe și semințe oleaginoase și activități agricole intensive, și anume dezvoltarea livezilor în noua noastră fermă de lângă Timișoara”, a declarat Ali Çapa, CEO al TC Capital și Managing Partner al KC Agro.

Ali Capa

Ali Capa

Procesul de evaluare și negociere a început la sfârșitul anului 2018, iar principalele avantaje ale acestei proprietăți sunt, printre altele, un bun istoric al precipitațiilor și un microclimat favorabil, calitatea solului din această zonă și natura compactă a terenului care îl fac perfect pentru culturile care vor crește aici. Alte avantaje constau în faptul că sistemele de irigații parțiale sunt deja instalate, iar clima și solul sunt propice pentru produse cu randament ridicat.

„Suntem optimiști că această proprietate va fi una profitabilă începând cu primul an de operare. KC Agro, prima noastră investiție în agricultură, a fost un proiect de mare succes în cei 6 ani ai săi, obținând un profit operațional puternic pe tot parcursul. Agricultura, ca sector, este foarte ferită de impactul negativ al crizelor economice, iar performanța și evaluările rămân intacte la impactul crizelor, cum ar fi cea generată de pandemia Covid-19. Nu am văzut până acum efecte ale crizei, manifestându-se în agricultură. Prețul terenurilor agricole a fost în creștere pentru cel de-al 20-lea an consecutiv, iar astfel câștigurile de capital sunt destul de puternice. Aș dori să mulțumesc băncii noastre finanțatoare Libra Internet Bank și consilierilor noștri juridici Dentons pentru sprijinul acordat în această tranzacție ”, a încheiat Ali Çapa.

KC Agro, prima companie de investiții în agricultură a TC Capital, a fost înființată în 2014 de către Ali Capa și Ertugrul Karaevli. Prima achiziție a fost un teren de 1.900 de hectare pentru a efectua operațiuni agricole constând în producția de cereale și semințe oleaginoase în Luciu, județul Buzău. Pentru acest proiect, echipa de management a construit de la zero operațiunile agricole. În 2016, suprafețele operaționale au fost extinse cu 830 de hectare odată cu achiziționarea unei a doua ferme în Ianca, județul Brăila. În prezent, KC Agro operează aproximativ 2.900 de hectare de teren agricol.

Pe lângă KC Agro, TC Capital are investiții în alte două companii din domeniul imobiliar. Una dintre acestea este Hyperion Towers, un proiect de spații de birouri cu 40.000 mp în Pipera. De asemenea, compania este partener în faza actuală a proiectului rezidențial Cosmopolis cuprinzând 178.000 mp și peste 2.200 de unități rezidențiale. TC Capital are active de circa 50 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
tc capital
ali capa
buziaș