Ucraina majorează livrările de cereale către porturile de la Marea Neagră

Ucraina majorează livrările de cereale către porturile de la Marea Neagră
Profit.ro
Profit.ro
scris 31 oct 2023

Succesul noului coridor de export al Ucrainei de la Marea Neagră a dus la o majorare semnificativă a numărului de vagoane încărcate cu cereale care se îndreaptă spre porturile din regiunea Odesa, a anunțat Valeri Tkachov, adjunctul directorului departamentului comercial de la Căile Ferate Ucrainene, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Săptămâna trecută, numărul de vagoane încărcate cu cereale care se îndreaptă spre porturile din regiunea Odesa a crescut cu peste 50%, la 4.032, de la 2.676, a declarat Tkachov.

Record pe piața românească a roșiilor CITEȘTE ȘI Record pe piața românească a roșiilor

După ce Rusia s-a retras în iulie din înțelegerea care permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor maritim sigur, Ucraina a organizat un "coridor umanitar" pentru a ocoli blocada rusească de facto asupra porturilor sale din Marea Neagră. Guvernul de la Kiev a notificat atunci Organizația Maritimă Internațională asupra stabilirii unei rute temporare de transport maritim, care trece și prin apele teritoriale ale României.

Ulterior, un oficial din Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat că ruta va fi folosită și pentru livrările de cereale spre țări din Africa și Asia, scrie Agerpres.

Peste 700.000 tone metrice de cereale au părăsit porturile ucrainene prin noua rută, din august. Înainte de invazia rusească, Ucraina exporta lunar până la șase milioane tone de cereale prin porturile sale de la Marea Neagră.

Un oficial din Ministerul Agriculturii din Ucraina a declarat săptămâna trecută că livrările de cereale prin noul coridor ar putea depăși în octombrie un milion de tone metrice. Totuși, datele publicate luni de Ministerul Agriculturii de la Kiev arată că exporturile totale de cereale au scăzut cu aproximativ 50% în octombrie, din cauza problemelor logistice.

Oficialii ucraineni au anunțat că din august peste 50 de nave au intrat în coridor.

Guvernul de la Kiev se așteaptă ca recolta de cereale și semințe oleaginoase să se situeze la 79 milioane tone în 2023, iar excedentul exportabil în 2023/2024 să fie de aproximativ 50 milioane tone. 

viewscnt
Afla mai multe despre
ucraina
cereale