ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Gigantul mexican Bimbo, care a preluat Vel Pitar, cel mai mare producător local de pâine, cumpără acum și cea mai vândută pâine din România

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Gigantul mexican Bimbo, care a preluat Vel Pitar, cel mai mare producător local de pâine, cumpără acum și cea mai vândută pâine din România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 23 apr 2024

Grupul mexican Bimbo, cea mai mare companie de panificație din lume, cu venituri anuale de peste 22 miliarde dolari, intrat, cum a anunțat Profit.ro, pe piața locală în urmă cu un an, odată cu achiziția Vel Pitar, cel mai mare producător local de pâine, a cumpărat acum afacerea Trei Brutari (fosta Velrom), o companie cu peste 400 de angajați, în al cărei portofoliu este și cea mai vândută pâine la nivel național, brandul Boierească. Tranzacția a fost anunțată anterior de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Preluarea include și alte trei entități deținute de familia lui Andrei Siminel - cel care a vândut Vel Pitar -, respectiv Click Top Management SA (una dintre cele mai noi fabrici de pâine din Craiova, care produce și distribuie brandurile Maritza și Kira, cu afaceri de peste 53 milioane lei și 133 angajați). Objectives SA (francizat din Brăila al Vel Pitar, care a lansat anul trecut procedura pentru ridicarea unei fabrici în Constanța, cu afaceri de peste 73 milioane lei și 215 angajați) și Strategic Ventures SRL (cu o fabrică modernă de panificație în Dumbrăvița, Timișoara, cu afaceri de peste 21 milioane lei și 63 angajați), conform datelor primite de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Românii sunt printre cei mai mari consumatori din pâine din Europa, cu peste 60 de kilograme anual/persoană, prețul fiind printre cele mai mici. În 2021, de exemplu, România înregistra cel mai mare consum individual de pâine din UE, dar și cel mai mic preț pe acest produs, fiind cu 47% mai ieftin față de media europeană. 38% dintre români consumă zilnic pâine albă.

Trei Brutari, pe piață de 15 ani și având sediul la Târgoviște, este în Top 5 al producătorilor și comercianților de produse de panificație din România, cu trei fabrici, la Târgoviște, Iași și Buzău.

IKEA - o nouă reacție legată de tăierea pădurilor din România CITEȘTE ȘI IKEA - o nouă reacție legată de tăierea pădurilor din România

Printre brandurile cu notorietate din portofoliu se numără Boierească, cea mai vândută pâine la nivel național, Stela Franzelă, Chef Papa, Grand Papa, Poieni, ultima fiind marca cu o istorie de peste 50 ani în industria biscuiților din România, conform datelor analizate de Profit.ro.

Anul trecut, compania a avut afaceri de 176,5 milioane lei (de la 149,5 milioane lei în 2022) și un profit net de 40,9 milioane lei (în creștere puterniccă de la 18,4 milioane lei în anul precedent), numărul de angajați urcând de la aproape 370 de angajați la 406 salariați.

În vară, Profit.ro a anunțat că Andrei Siminel, care coordonează la nivel local afacerile grupului american New Century Holdings (NCH) și ale fondului de investiții Broadhurst Investments, reintră în business-ul de panificație, respectiv în afacerea Trei Brutari (fosta Velrom), în al cărei portofoliu este și cea mai vândută pâine la nivel național, brandul Boierească, cumpărând o participație de peste 24%.

CONFIRMARE Tranzacție - Omul de afaceri libanez El Khalil, în topul celor mai bogați fermieri din România, cumpără producătorul Izvoarele Călimani CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție - Omul de afaceri libanez El Khalil, în topul celor mai bogați fermieri din România, cumpără producătorul Izvoarele Călimani

El a preluat atunci în nume propriu, fără drept de vot, circa 24,9% din capitalul social printr-o rundă de finanțare de 7,49 milioane lei, asumându-și în același timp investiții viitoare de până la 10 milioane euro pentru dezvoltarea companiei prin construcția de noi fabrici.

La acest moment, afacerea a fost deja trecută în portofoliul grupului Bimbo, prin vehiculul de investiții BB Global Investing, care a preluat și Vel Pitar, conform datelor Profit.ro.

Vânzarea Trei Brutari a fost semnalată de Profit.ro luna trecută. Tot atunci, mexicanii de la Biimbo au transmis către Profit.ro următorul mesaj, fără a divulga ce anume au cumpărat:

FOTO Zabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, și-a desemnat managerul cu care va ataca piața din România. Plan surpriză: 200 de magazine doar în acest an CITEȘTE ȘI FOTO Zabka, cel mai mare retailer de proximitate din Polonia, și-a desemnat managerul cu care va ataca piața din România. Plan surpriză: 200 de magazine doar în acest an

"Confirmăm expansiunea noastră pe piața din România și, împreună cu aceasta, scopul solid al Grupo Bimbo de a continua să hrănească o lume mai bună, lucrând cu oameni valoroși și calificați și oferind produse de calitate consumatorilor noștri din fiecare țară. Pe măsură ce Bimbo România crește, vom împărtăși mai multe din misiunea și proiectele noastre ambițioase din regiune și vă mulțumim pentru răbdarea de a aștepta mai multe noutăți de la noi", este mesajul companiei, transmis Profit.ro.

Vel Putar, prima vândută, era controlată anterior de fondul de investiții Broadhurst Investments. Andrei Siminel coordonează la nivel local afacerile grupului american New Century Holdings (NCH) și ale fondului de investiții Broadhurst Investments.

Producătorul de carne de pasăre Oprea Avi Com, joint venture cu grupul ungar Hodler Capital CITEȘTE ȘI Producătorul de carne de pasăre Oprea Avi Com, joint venture cu grupul ungar Hodler Capital

Întreaga tranzacție a fost apropiată de 200 milioane euro, conform informațiilor prezentate atunci de Profit.ro.

Grupo Bimbo este cea mai mare companie din lume din domeniul panificației. Deține 227 facilități de producție și peste 1.600 de centre de vânzare plasate în 35 de tări de pe teritoriul a 4 continente: America, Europa, Asia și Africa. Categoriile sale importante de produse includ, printre altele, pâinea feliată, panificația mică, prăjituri, pâine prăjită, brioșe, covrigi, tortilla & lipii, specialități.

Grupo Bimbo fabrică peste 10.000 de produse și deține una dintre cele mai de mari rețele de distribuție din lume, cu peste 3,3 milioane de puncte de vânzare, peste 55,000 de rute de vânzare și peste 151.000 de angajați.

Anul trecut a avut venituri de peste 22 miliarde dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
bimbo
paine
vel pitar