Unul din trei italieni a renunțat să mai folosească uleiul de măsline. Cauzele scumpirii

Unul din trei italieni a renunțat să mai folosească uleiul de măsline. Cauzele scumpirii
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 mar 2024

Uleiul de măsline extravirgin a devenit prea scump, iar unul din trei consumatori nu-l mai cumpără în Italia, anunță Corriere della Sera. Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de Institutul Piepoli, potrivit căruia, din cauza creșterii prețului, care a crescut de la 4 la 9 euro pe sticlă, aproximativ 30% dintre consumatori și-au redus achizițiile de extravirgin.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Concret, 47% dintre cei intervievați spun că și-au redus consumul cu 30%, în timp ce 40% spun că l-au înjumătățit. 45% dintre respondenți spun că au înlocuit uleiul de măsline cu uleiul de semințe mai ieftin: în majoritatea cazurilor doar pentru gătit, în unele chiar pentru condimente. Potrivit Institutului Piepoli, această schimbare a obiceiurilor de consum ar putea duce la o reducere de 40% a consumului chiar și pe termen lung, scrie G4Media.ro.

Producător de mașini electrice își cere insolvența CITEȘTE ȘI Producător de mașini electrice își cere insolvența

Potrivit Eurostat, prețul uleiului de măsline în UE a crescut cu 50% la începutul anului 2024, cu o creștere de 45% numai în Italia. Creșterea prețurilor e cauzată de mai mulți factori, în special din cauza secetei îndelungate din Spania, unde producția s-a prăbușit cu 60% în timpul campaniei 2022-2023. O prăbușire care a avut repercusiuni asupra întregii producții mondiale, deoarece numai Spania acoperă 50-60% din producție.

Există riscul este ca presiunea asupra prețurilor să ducă la noi creșteri în următoarele luni, având în vedere și faptul că stocurile sunt la cel mai scăzut nivel. Pentru luna octombrie 2023, Comisia Europeană a înregistrat un minim istoric al disponibilităților în toate cele douăzeci și șapte de state membre, cu aproximativ 400.000 de tone în stoc. Pentru 2024, situația este în creștere, dar alerta rămâne: dacă stocurile rămân la niveluri foarte scăzute, în condițiile unui consum constant, acestea ar putea fi epuizate înainte de începerea următoarei recolte.

„Potrivit datelor Nielsen, care urmăresc achizițiile reale, pentru 2023 vânzările de ulei de măsline extravirgin în marea distribuție au scăzut cu 9,5%, iar media lunilor ianuarie și februarie 2024 indică o scădere a volumelor de aproximativ 7,8%”, spune Zefferino Monini, președinte și director general al Monini spa.

Sondajele care colectează opiniile consumatorilor pentru Monini reprezintă un semnal de alarmă.

„Dacă scăderea consumului continuă, atunci va fi nevoie de timp pentru a se recupera. Ceea ce ne așteptăm este ca prețurile să revină încet-încet, mult va depinde de cum decurge campania din acest an. În acest moment pare să fie promițătoare, așa că până în 2025 ne putem aștepta ca prețurile să revină la valori normale, în jur de 6 euro pe sticlă”, spune Monini.

viewscnt
Afla mai multe despre
ulei de masline
italia