VIDEO Fermierii francezi pregătesc noi proteste. Bulevardul Champs-Élysées din Paris, blocat recent cu tractoare

VIDEO Fermierii francezi pregătesc noi proteste. Bulevardul Champs-Élysées din Paris, blocat recent cu tractoare
Profit.ro
Profit.ro
scris 3 mar 2024

Fermierii francezi intenționează să își continue acțiunile de protest în săptămânile următoare, pentru a presa guvernul să își respecte promisiunile de a ajuta sectorul, a declarat duminică președintele sindicatului FNSEA, Arnaud Rousseau, informează AFP și Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

După promisiunile guvernului francez, fermierii așteaptă acum rezultate concrete la fermele lor, și chiar dacă FNSEA nu a lansat un apel la o mobilizare la scară națională, "fiecare departament își rezervă inițiativa de a demara anumite acțiuni", a spus Arnaud Rousseau în ultima zi a Salonului agricol de la Paris și înaintea unei reuniuni a președintelui Emmanuel Macron cu sindicatele fermierilor, programată a avea loc la palatul Elysee la mijlocul lunii martie, arată Agerpres.

DOCUMENT Cartoful este, în România, „a doua pâine a omului”. Sprijin de la Guvern CITEȘTE ȘI DOCUMENT Cartoful este, în România, „a doua pâine a omului”. Sprijin de la Guvern

"Cei care se așteaptă că totul se va termina în 15 zile greșesc. Fermierii au nevoie de ceva concret...Ar putea fi mai multe acțiuni pentru a fi siguri că lucrurile se vor întâmpla în următoarele zile", a declarat Rousseau, fără a oferi alte detalii.

Luna trecută fermierii francezi și-au suspendat în mare parte protestele după ce premierul Gabriel Attal a promis noi ajutoare de urgență în valoare de peste 400 de milioane de euro. De asemenea, executivul de la Paris a promis că va relaxa constrângerile, în special cele legate de protejarea mediului.

FOTO Una dintre cele mai mari ferme de porci din Europa este ridicată în România. Cea mai mare investiție privată în comună din ultimele trei decenii CITEȘTE ȘI FOTO Una dintre cele mai mari ferme de porci din Europa este ridicată în România. Cea mai mare investiție privată în comună din ultimele trei decenii

La fel ca și omologii lor din Spania, Germania, Grecia sau Polonia, fermierii francezi protestează împotriva a ceea ce ei numesc o concurență neloială din partea țărilor non-UE, care nu trebuie să respecte aceleași reguli, precum și împotriva birocrației europene. De asemenea, fermierii critică prețurile de achiziție mult prea scăzute pentru producția lor, în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), și lipsa ajutoarelor pentru acest sector.

Executivul comunitar a formulat recent o serie de propuneri pentru a reduce povara reglementărilor asupra fermierilor și a răspunde la revendicările lor, precum relaxarea cerințelor cu privire la terenurile lăsate în pârloagă și simplificarea procedurilor administrative.

Șeful APIA a fost demis CITEȘTE ȘI Șeful APIA a fost demis

La nivel internațional, reuniunea ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului s-a încheiat sâmbătă fără ca țările membre să ajungă la un acord cu privire la două teme majore: pescuitul și agricultura. 

Șaizeci și șase de persoane au fost arestate vineri dimineața la Paris, după blocarea cu baloți de paie și tractoare de către agricultori a Bulevardului Champs-Élysées în zona Arcului de Triumf , a anunțat poliția capitalei franceze, informează AFP.

La scurt timp după ora locală 07:00 (06:00 GMT), mașini ale poliției erau dispuse lângă monument și circulația de pe celebrul bulevard era în continuare blocată.

Liberation: Cine a pus gând rău puiului ucrainean? Efectul în România CITEȘTE ȘI Liberation: Cine a pus gând rău puiului ucrainean? Efectul în România

Declanșată în zori, manifestația de lângă Arcul de Triumf a luat sfârșit la orele locale 09:40, potrivit unui jurnalist al AFP.

Alte acțiuni au avut loc lângă Paris: patru tractoare blocau o ieșire de la periferie și altele se poziționau la nivelul unui alt acces al acestui bulevard ce înconjoară capitala franceză, potrivit poliției.

„Un convoi de tractoare este în drum spre palatul Versailles", la câteva zeci de kilometri de Paris, unde vor fi „așteptate" de un dispozitiv al poliției, a adăugat aceeași sursă.

Arcul de Triumf este un loc de comemorare a soldaților morți în luptă pentru Franța, unde o flacără este reaprinsă zilnic și șefii de stat străini vin adesea când trec prin capitala franceză.

În 2018, monumentul a fost scena unor violențe în timpul crizei sociale a „vestelor galbene".

Vezi video aici

viewscnt
Afla mai multe despre
champs-élysées
paris