Holde Agri Invest – pierdere de aproape 30 milioane lei. Compania reclamă costurile de înființare a culturilor, prețurile mici și interferențele din piață în contextul conflictului din Ucraina

Holde Agri Invest – pierdere de aproape 30 milioane lei. Compania reclamă costurile de înființare a culturilor, prețurile mici și interferențele din piață în contextul conflictului din Ucraina
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 feb 2024

Deși și-a majorat cu 31% cantitatea de produse agricole recoltate, la 56.550 de tone, primul holding agricol venit la cota bursei românești raportează pentru anul trecut un rezultat EBITDA negativ de 5,30 milioane lei, de la câștigul pretaxare EBITDA de 15,84 milioane lei din 2022.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Holde Agri Invest (HAI) a realizat în 2023, de pe cele 13.725 de hectare pe care le lucrează, venituri totale de 97,08 milioane lei, în scădere cu 17,84% față de cele de 118,16 milioane lei din exercițiul financiar precedent.

„Randamentele mai mari reprezintă în cea mai mare parte rezultatul perfecționării tehnicilor agricole în cadrul fiecărei ferme, consolidării suprafețelor lucrate, precum și al investițiilor în utilaje, tehnică agricolă și sisteme de management performante”, spune în raportarea anuală preliminară CEO-ul Liviu Zăgan. „Ca efect al scalării suprafeței, costurile indirecte per hectar au scăzut semnificativ. Menționez aici incidența cheltuielilor cu sediul central, reparațiile utilajelor agricole, reparațiile flotei de autoturisme și camioane, transportul recoltei și alte cheltuieli administrative. Aproape toate aceste cheltuieli, nu numai că au o incidență mai mică per hectar, dar la anumite rubrici am reușit să optimizam și avem scăderi în sumă absolută.”

Turbomecanica – afaceri și profit net în ușoară scădere în 2023 CITEȘTE ȘI Turbomecanica – afaceri și profit net în ușoară scădere în 2023

Compania care a avut cheltuieli de capital de 19,5 milioane lei și a afișat pe anul trecut o pierdere de 28,49 milioane lei, de 14 ori mai mari decât cea de 2,06 milioane lei din 2022.

„În ceea ce privește partea mai puțin bună a anului 2023, în ciuda tuturor eforturilor depuse de echipa noastră, chiar și în contextul producției bune, acest an va rămâne cel mai puțin profitabil an pe care l-am traversat, fiind practic primul an de când activăm, în care raportăm pierdere contabilă”, spune CEO-ul Zăgan. „Motivul principal este legat de costurile de înființare a culturilor foarte mari, prețuri de valorificare a recoltei mult mai mici dar și lipsa unor instrumente de protecție din partea statului, în contextul interferențelor din piață, pe fondul războiului din Ucraina, a exporturilor rusești și subvențiilor acordate de alte țări, precum Ungaria și Polonia.”

iHunt Technologies trece pe pierdere în 2023 CITEȘTE ȘI iHunt Technologies trece pe pierdere în 2023

Holde Agri Invest avea la 31 decembrie 2023 active totale de 305,48 milioane lei, cu 24,60% mai mari decât cele de 245,17 milioane lei de la sfârșitul anului 2022. În aceeași perioadă, datoriile totale au urcat cu 63,91%, la 232,20 milioane lei, de la 141,66 milioane lei.

Holde Agri Invest s-a listat pe piața AeRO a Bursei de Valori București în toamna anului 2020 unde la ultimul preț de închidere de 1,04 lei/acțiune are o capitalizare de 106,21 milioane lei (21,37 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
holde agri invest
bvb
bursa
liviu zagan