VIDEO Petre Daea, despre criza cerealelor: Am devenit inamicul numărul unul, dar salvatorul situației

VIDEO Petre Daea, despre criza cerealelor: Am devenit inamicul numărul unul, dar salvatorul situației
Profit.ro
Profit.ro
scris 21 apr 2023

Mijloacele de transport din Ucraina care tranzitează România vor fi sigilate la intrarea în țară, chiar dacă acestea poartă deja un sigiliu, pentru a putea fi urmărite prin sistem și confirmate la destinație, a declarat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea, la finalul discuțiilor cu omologul său din Ucraina, Mikola Solski.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

El a precizat că au fost făcute lucruri importante în privința tranzitului de produse din Ucraina cu toți specialiștii implicați, întrucât în această situație nu este responsabil doar ministrul Agriculturii, deși a devenit "inamicul numărul unul, dar salvatorul situației", scrie Agerpres.

VIDEO ANUNȚ OFICIAL - Data de deschidere a Podului de la Brăila, \ CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ OFICIAL - Data de deschidere a Podului de la Brăila, "Golden Gate-ul" României. Presiune pe constructorul italian. Anterior, podul a fost traversat în doar 2 minute cu mașina

"În privința tranzitului am socotit a face câteva lucruri, zic eu extrem de importante și pe care le-am lucrat ieri cu specialiștii. Astăzi se validează prin semnăturile miniștrilor cu responsabilități în domeniu, întrucât nu ministrul Agriculturii este responsabilul tuturor măsurilor care se impun în acest domeniu. Asta nu este o scuză ci un exemplu de implicare a ministrului Agriculturii în situații deosebite când are țara, că am văzut că am devenit inamicul numărul unul, dar salvatorul situației. În poziția a 2-a mă aflu tot timpul, indiferent unde și cât e de greu. Și cu privire la transport am stabilit așa: să punem un sigiliu, chiar dacă are sigiliu, mijlocului de transport, fie el feroviar, rutier și dacă este posibil și la barje să se procedeze la fel. Sigiliul respectiv pus peste sau alături de sigiliu care există este siguranța noastră că îl putem urmări și va fi urmărit prin sistem și confirmat la destinație că a ajuns sub un sigiliu neviolat. Pe elementele de detaliu care sunt de control, pe rutier, trebuie văzut despre ce este vorba de către celelalte instituții ale statului, ale Ministerului Administrație și Internelor, vă vom da acel material, acele măsuri sub semnătura miniștrilor, în așa fel încât să fie cunoscute", a subliniat Petre Daea.

Oficialul de la Agricultură a precizat că România a luat măsuri și în privința importurilor de cereale din Ucraina pe care omologul său le-a apreciat ca fiind "normale, corecte și în consonanță cu legislația europeană", respectiv prelevarea de probe în vamă, nu doar la destinație.

"În condițiile în care România a rămas singura poartă de intrare pentru import, mă aștept și ne așteptăm ca să apară în România din dorința de a prelua produsele din Ucraina o cantitate mai mare ca până acum. Deci o situație mai dificilă pentru țară, în condițiile în care ceilalți și-au închis granițele. Semnalul pe care l-a avut Slovacia cu privire la identificarea într-un lot de 1.500 tone de grâu a unei depășiri a pesticidelor a fost un semnal de alertă pe care trebuie să îl procesăm ca atare. Astfel, în privința importului, am luat următoarele măsuri pe care le-am comunicat, iar Mikola le-a apreciat ca fiind normale, corecte, în consonanță atenție cu legislația europeană și nu altfel, și anume: să prelevăm probe în vamă. Aici sunt două aspecte: sunt birouri vamale în țară și acolo și la frontieră. Pentru nevoia de a păstra fluidizarea traficului în așa fel încât să facem două lucruri bune: să nu aglomerăm intrările în graniță, dar să ne și asigurăm că produsul respectiv este în regulă, până acum am procedat la determinarea sau la prelevarea de probe la destinația produsului. De data aceasta am considerat că este corect așa. Aceasta este măsura pe care am luat-o privind produsele care se importă. Atunci când comisia va hotărî să se oprească importul, lucrurile acestea se subînțeleg că vor dispărea, întrucât nu mai este cazul la produsele respective. Evident că sunt o serie întreagă de produse care intră, vom vedea decizia și așteptăm", a explicat Petre Daea .

FOTO Ofertă pe piață - Prețul pentru fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean a fost redus CITEȘTE ȘI FOTO Ofertă pe piață - Prețul pentru fabrica de sârmă Dan Steel Group Beclean a fost redus

Nu în ultimul rând, cei doi miniștri au convenit să comunice săptămânal asupra cantităților de produse de import și a celor ieșite în tranzit pentru a nu exista interpretări pe cifre.

"Am stabilit împreună cu Mikola să avem o comunicare săptămânală asupra cantităților de produse ieșite în tranzit, ca și de altminteri și de import, pentru a avea toate datele din toate părțile. Asta nu înseamnă că nu le-am avut până acum, dar să ne asigurăm că există această exactitate a datelor și nu începem să interpretăm fiecare pe cifra care ne convine. Această comunicare o vom face în fiecare zi de luni cu datele la zi, de la începutul anului până la zi, și apoi în fiecare săptămână cu datele pentru tranzit și cât va fi import. O să dăm lămuriri și elemente suplimentare, dar am socotit necesar să așteptăm până în data de 25 (aprilie n.r.) să vedem ce hotărâre ia Comisia, după care ne vom întâlni din nou pentru a ne stabili o regulă, pe o durată lungă de timp, întrucât România și Ucraina sunt țări mari producătoare de cereale, au în apropiere soluția, care este marea. N-avem de unde să știm ce se întâmplă în continuare din punct de vedere militar, dar trebuie să știm ce ne trebuie din punct de vedere alimentar", a subliniat Petre Daea.

Săptămâna viitoare, omologul ucrainean va veni din nou în România pentru o nouă rundă de discuții pe acest subiect, a mai spus ministrul Agriculturii, care și-a încheiat discursul cu o serie de mulțumiri și urări de bun venit ministrului Mikola Solski.

"Și săptămâna viitoare ne vom întâlni, vine Mikola tot aici. Eu îi mulțumesc și vreau să apreciez dialogul de astăzi. Mikola, ai pășit pragul la prieteni prin privirile umezite de lacrimile durerii, ceea ce ne-a determinat să cântărim atent, exact, echilibrat, liniștit și sigur un drum al colaborării, nu-i de azi pe mâine, e un drum al colaborării noastre. Acestea au fost elementele convenite împreună și pe care am considerat să vi le transmit. Mikola a fost de acord să participe la această conferință de presă. Abia te-ai obișnuit, Mikola, data viitoare vom avea tot atât de multă presă, dacă nu și mai multă. Dorința de a cunoaște a presei este nelimitată, interpretarea este diferită, însă să rămână abordarea noastră comună, asta contează. Îți mulțumesc Nicola, bine ai venit în România și abia aștept să ne revedem. Eu plec la Bruxelles și îți comunic ce-am decis acolo și vom fi tot timpul alături în rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm. Nu-i ușor. Unii fug la greu, alții rămân. E bine că nu fug toți", i-a transmis Petre Daea omologului său.

TABEL Valul de ieftinire a carburanților continuă. Motorina a coborât sub 7 lei în toate stațiile Petrom, OMV și Lukoil CITEȘTE ȘI TABEL Valul de ieftinire a carburanților continuă. Motorina a coborât sub 7 lei în toate stațiile Petrom, OMV și Lukoil

La rândul său, Mikola Solski a mulțumit ministrului pentru " dialogul sincer și constructiv" , iar poporului român pentru "susținerea sinceră" pe care a simțit-o în ultimii doi ani.

"Situația în care ne aflăm acum necesită niște hotărâri foarte rapide. Noi înțelegem că aceste hotărâri trebuie să fie confortabile pentru fermierii români și pentru toată societatea românească. Săptămâna viitoare așteptăm hotărârea Comisiei Europene și cum deja a menționat domnul ministru, noi vom avea încă o întâlnire. Și mulțumesc sincer domnului ministru pentru înțelegere și pentru răbdare. Este clar că nici noi, nici voi, nu am fost inițiatorii acestei situații, pe care a provocat-o doar agresiunea Rusiei, dar noi trebuie să ajungem la o hotărâre. Încă o dată mulțumesc domnului ministru și tuturor le mulțumesc pentru posibilitatea de a avea o discuție în continuare și de a găsi o soluție", a concluzionat ministrul Agriculturii din Ucraina, Mikola Solski. 

viewscnt
Afla mai multe despre
petre daea
cereale