VIDEO Reguli noi pentru creșterea porcilor în gospodăriile proprii

VIDEO Reguli noi pentru creșterea porcilor în gospodăriile proprii
scris 13 iul 2021

Românii care cresc porci în gospodăriile proprii ar putea primi o lovitură dură! Autoritatea Națională Sanitar Veterinară vrea reguli drastice pentru cei care cresc animale pentru vânzare. Astfel, oamenii nu vor mai avea voie să hrănească porcii cu resturi alimentare și nici să îi mai crească pentru reproducere. Iar asta nu e tot. Indiferent de numărul porcilor crescuți, ar putea fi obligati să se înregistreze în Sistemul Național de Identificare și Înregistrare a Animalelor. Cine nu va respecta regulile riscă amenzi de până la 8 mii de lei. Gospodarii nu văd cu ochi buni această propunere, arată Prima TV.

Chiar dacă deocamdată vorbim doar de un proiect de Ordonanță de Urgență care cuprinde reguli și condiții de creștere a porcilor în gospodăriile sătenilor, oamenii sunt revoltați.

Crescătorii de porci susțin că unele dintre aceste măsuri, sunt de-a dreptul hilare și greu de realizat.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

Proprietarii de carmangerii spun că aproape 90 la sută din carnea de porc comercializată în România este din import. Chiar dacă aceasta are o calitate mult mai slabă decât cea românească, prețul este mai scăzut. Comercializarea porcilor în România se face cu dificultate și din cauza birocrației și a măsurilor pe care măcelarii le consideră aberante.

La Timișoara, situația este aceeași. Gospodarii se plâng de schimbările pe care le-ar putea aduce acest proiect.

Tanti Maria, din satul timișean Chisoda, crește porci de când se știe. Acum are în bătătură doi. Femeia spune că niciodată nu au fost asemenea reguli și este speriată că își va pierde animalele care îi asigură carnea timp de un an. Cu atat mai mult cu cat îi crestea cu resturile alimentare, lucru care ar putea fi interzis.

Autoritățile vor ca pentru a putea vinde porci, persoanele fizice să dețină așa numitele exploatații comerciale de tip familial și să aibă autorizație sanitar- veterinară pentru creșterea animalelor.

Printre altele proiectul de ordonanta de urgenta prevede ca porcii sa poata fi crescuti doar pentru îngrășare, iar reproducerea lor să fie interzisă. Reprezentanții Asociației Producătorilor de Carne de Porc spun că trebuie introduse aceste reguli altfel riscăm să importăm toată carnea de porc din cazua focarelor de pestă porcină.

viewscnt
Afla mai multe despre
porci
reguli
autoritatea națională sanitar veterinară