VIDEO Sute de agricultori portughezi s-au alăturat protestului colegilor europeni, blocând mai multe șosele: ”Este foarte dificil să supraviețuiești”

VIDEO Sute de agricultori portughezi s-au alăturat protestului colegilor europeni, blocând mai multe șosele: ”Este foarte dificil să supraviețuiești”
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2024

Sute de agricultori portughezi s-au alături mișcării de protest a colegilor europeni și au blocat joi dimineața mai multe șosele, inclusiv două puncte de trecere a graniței cu Spania, reclamând greutățile cu care se confruntă în activitatea lor, relatează AFP.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

„Este foarte dificil să supraviețuiești”, a spus pentru AFP Rui Sousa, în vârstă de 58 de ani, care a participat la un miting cu zeci de fermieri în orașul Golega din centrul țării.

VIDEO&FOTO Lucrări în forță la un nou drum expres în România. Constructorul român a venit cu aproape 200 de muncitori și peste 150 de utilaje CITEȘTE ȘI VIDEO&FOTO Lucrări în forță la un nou drum expres în România. Constructorul român a venit cu aproape 200 de muncitori și peste 150 de utilaje

„Agricultorii abia supraviețuiesc. Își vând produsele pentru mai nimic și magazinele fac averi”, a comentat Ramiro Carvalho Alves, un zidar blocat în spatele tractoarelor adunate la Golega, în centrul țării.

„Nemulțumirea e în creștere de la anunțul tăierii ajutoarelor” destinate compensării scăderii producției agricultorilor, a explicat pentru France Presse Nuno Mayer, purtător de cuvânt al „mișcării civile a agricultorilor din Portugalia”, care a făcut apel miercuri la această zi de mobilizare și care se prezintă ca inițiativă spontană, nepartizană.

Inițiativa nu este susținută de principala organizație din sector, Confederația agricultorilor portughezi, care consideră că guvernul s-a angajat să revină asupra reducerilor prevăzute.

Pentru a răspunde așteptărilor agricultorilor, guvernul de la Lisabona a anunțat miercuri măsuri de susținere în sumă totală de circa 500 de milioane de euro, menite mai ales să contribuie la remedierea consecințelor secetei care afectează în mod deosebit sudul țării.

Măsurile cuprind de asemenea o scădere a taxelor pentru combustibilul nerutier.

VIDEO Fermierii protestează în fața Parlamentului European. Și-au parcat tractoarele lângă instituției și au aprins focuri CITEȘTE ȘI VIDEO Fermierii protestează în fața Parlamentului European. Și-au parcat tractoarele lângă instituției și au aprins focuri

„Așteptăm să vedem dacă aceste măsuri se concretizează”, a mai spus Mayer, care nu prevede deocamdată o prelungire a protestelor. „Nu vom face ca în Franța. Vom desfășura acțiuni pașnice”, a dat el asigurări.

În pofida concesiilor Bruxellesului, unde se reunesc joi liderii europeni, nemulțumirea agricultorilor din UE nu s-a diminuat, mai ales în Franța, unde blocajele unor artere strategice urmau să continue pentru a patra zi consecutiv, pentru a denunța politica europeană prea complexă, veniturile prea mici, inflația, concurența externă, mai ales a produselor ucrainene și creșterea prețurilor la combustibil.

VIDEO POATE FI VĂZUT AICI

viewscnt
Afla mai multe despre
agricultori
proteste
portugalia