Aproape jumătate din exporturile de arme ale SUA merg către Orientul Mijlociu; India importă cele mai multe arme, urmată de Arabia Saudită

Aproape jumătate din exporturile de arme ale SUA merg către Orientul Mijlociu; India importă cele mai multe arme, urmată de Arabia Saudită
scris 12 mar 2018

Aproape jumătate din exporturile de arme ale SUA din ultimii cinci ani au avut ca destinație Orientul Mijlociu, iar Arabia Saudită și-a consolidat locul doi în clasamentul celor mai mari importatori, conform unui raport citat de The Guardian.

Institutul de Cercetare privind Pacea Internațională de la Stockholm (Sipri) a transis luni că sistemul global de transferuri de arme a crescut între 2013 și 2017 cu 10% în comparație cu perioada de cinci ani de dinaintea celei analizate și reprezintă o continuare a trendului ascendent din ultimii 20 de ani, scrie News.ro

SUA, fiind cel mai mare exportator din lume, și-a crescut vânzările între cele două perioade cu 25%. Americanii au aprovizionat cu arme 98 de state, reprezentând peste o treime din exporturile globale.

Rusia, al doilea cel mai mare exportator, a observat o scădere cu 7.1% a volumului de exporturi. Exporturile americane sunt mai mari cu 58% față de cele ale Rusiei.

Franța, Germania și China sunt de asemenea între primele cinci țări din top. Pe locul șase se situează Marea Britanie.

„Bazându-se pe acorduri semnate în timpul administrației Obama, livrările de arme americane au atins în perioada 2013-2017 cel mai înalt nivel de la sfârșitul anilor 90”, a spus Aude Fleurant, directorul programului de cheltuieli militare și pentru arme de la Sipri.

„Aceste acorduri și alte contracte majore semnate în 2017 vor asigura Statelor Unite statutul de cel mai mare exportator de arme în următorii ani”, a adăugat el.

CONFIRMARE Fondul de investiții Al Dahra Holding, cu afaceri de 1 miliad dolari, anunță că vrea să vină în România. O țintă - Agricost, cel mai mare producător agricol local CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Fondul de investiții Al Dahra Holding, cu afaceri de 1 miliad dolari, anunță că vrea să vină în România. O țintă - Agricost, cel mai mare producător agricol local

Orientul Mijlociu, o regiune în care în ultimii cinci ani majoritatea țărilor au fost în conflict, reprezintă 32% din importurile globale de arme.

Importurile de arme din regiune s-au dublat în perioada 2013-2017 dar și în perioada de cinci ani de dinainte. SUA, Marea Britanie și Franța sunt principalii furnizori de arme în regiune în timp ce Arabia Saudită, Egipt și Emiratele Arabe Unite sunt principalii destinatari.

Jumătate din exporturile Regatului Unit, care a fost vizitat de prințul moștenitor al Arabiei Saudite săptămâna trecută, se duc în Arabia Saudită, țară care și-a crescut importurile cu 225%. Conform Sipri, saudiții folosesc armele în conflicte militare, precum cel din Yemen, soldat cu moartea a sute de civili.

„Conflictele violente la scară largă din Orientul Mijlociu precum și îngrijorări în privința drepturilor omului au generat dezbateri în Europa Occidentală și în America de Nord privind restricții în vânzarea armelor”, a spus Pieter Wezeman, un cercetător senior al programului de cheltuieli militare și pentru armament al Sipri.

„Cu toate acestea, SUA și statele europene rămân principalii exportatori de arme pentru regiune iar 98% dintre armele importate de Arabia Saudită vin de la aceste surse”, a adăugat el.

Israelul a crescut importurile de arme cu 125%, primind arme în mare parte de la SUA, Germania și Italia.

India, care primește majoritatea armelor de la Rusia, se află pe primul loc în clasamentul importatorilor. Egipt, Emiratele Arabe Unite și China se află de asemenea între primele cinci țări în clasamentul importatorilor.

„Tensiunile dintre India pe de-o parte și Pakistan și China de cealaltă, stau la baza cererii din ce în ce mai mari a Indiei pentru arme majore pe care nu le poate produce”, a spus Siemon Wezeman, cercetător la Sipri.

„China, pe de altă parte, devine din ce în ce mai capabilă să își producă propriile arme și continuă să își îmbunătățească relațiile cu Pakistan, Bangladesh și Myanmar prin furnizarea de arme”, a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
arme
export