A doua companie aeriană din Turcia, într-un ritm de creștere fără precedent, se uită spre România

A doua companie aeriană din Turcia, într-un ritm de creștere fără precedent, se uită spre România
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 23 oct 2023

Compania turcă low-cost Pegasus Airlines, a doua companie aeriană ca mărime din Turcia, aflată într-un ritm de creștere fără precedent, listată pe bursa din Istanbul, se uită spre piața din România cu intenția de a deschide o filială proprie, posibil chiar printr-o achiziție, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

În paralel, în atenția companiei mai sunt Polonia și Cehia.

EXCLUSIV CONFIRMARE Samara pleacă de la conducerea Bringo. Cine preia poziția de CEO CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Samara pleacă de la conducerea Bringo. Cine preia poziția de CEO

Pegasus Airlines intenționează să-și extindă puternic și flota de aeronave, de la 100 la 170 de aparate, până în 2029, context în care ia în considerare înființarea de transportatori low-cost în alte țări, folosindu-și experiența de a conduce o companie aeriană-soră în Kârgâzstan.

În iunie 2012, Pegasus Airlines a achiziționat un pachet de 49% din acțiunile companiei aeriene Air Manas din Kârgâzstan. A redenumit compania în Pegasus Asia și a operat primul zbor. sub noul nume, în martie 2013, având o flotă de trei Boeing 737. În 2019, Pegasus și-a vândut acțiunile.

EXCLUSIV Tranzacție - OTTO Broker integrează portofoliul Sirius Broker, la doi ani după o mișcare similară CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție - OTTO Broker integrează portofoliul Sirius Broker, la doi ani după o mișcare similară

La sfârșitul anului 2017, Pegasus Airlines s-a gândit să lanseze un transportator cu buget redus în Ucraina, deoarece piața era insuficient deservită. Cu toate acestea, planurile nu s-au materializat niciodată, iar Pegasus s-a concentrat ulterior pe creșterea în Turcia, unde concurează cu liderul Turkish Airlines, compania aeriană națională a Turciei.

Compania a fost lansată cu zboruri charter în 1990. Atunci, mai exact la 1a 1 decembrie 1989, două companii, Net și Silkar, s-au asociat cu Aer Lingus pentru a crea o companie aeriană charter, numită Pegasus Airlines, iar serviciile au fost inaugurate la 15 aprilie 1990 cu două Boeing 737-400.

EXCLUSIV Italienii de la Space Logistic deschid filială în România și iau în calcul achiziții CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Italienii de la Space Logistic deschid filială în România și iau în calcul achiziții

Aer Lingus și Net și-au vândut acțiunile în 1994 băncii Yapı Kredi din Istanbul.

În 2005, compania a fost achiziționată de fondul turc de investiți ESAS Holding, cu active în administrare de 2,2 miliarde dolari. În urma achiziției, Pegasus s-a relansat ca o companie aeriană low-cost, la acel moment având 5 avioane.

EXCLUSIV Hagag analizează primul exit în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Hagag analizează primul exit în România

În noiembrie 2011, Air Berlin și Pegasus Airlines au lansat Air Berlin Turkey, care avea ca scop piața charter dintre Germania și Turcia. Noua companie aeriană a fost absorbită de Pegasus Airlines la 31 martie 2013.

Astăzi, într-un ritm de creștere fără precedent, compania aeriană tocmai a primit, pe 30 septembrie, cel de-al 100-lea avion, un A321neo. Rețeaua de rute a crescut, de asemenea, la 130 de destinații în 49 de țări.

Compania, cu peste 6.760 de angajați, a transportat anul trecut aproape 27 milioane pasageri.

viewscnt
Afla mai multe despre
pegasus
charter
low-cost