Angajații de la metrou câștigă. Majorarea salarială de 18% nu le va fi suspendată. Cum au reușit

Angajații de la metrou câștigă. Majorarea salarială de 18% nu le va fi suspendată. Cum au reușit
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2021

Curtea de Apel București a decis marți, să respingă definitiv solicitarea Metrorex de suspendare a majorării salariale de 18%, acordată salariaților de la metrou, la sfârșitul anului trecut, în plină pandemie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Decizia CAB:  

,,Solutia pe scurt: Respinge apelul, ca nefondat. Respinge cererea formulată de intimat referitoare la obligarea apelantei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Definitivă. Pronunțată în ședință publică, astăzi, 24.08.2021, prin punerea soluției la dispoziția părților prin mijlocirea grefei instanței”, arată Adevărul.  

Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie CITEȘTE ȘI Digitalizarea a devenit o prioritate și pe piața imobiliară. Sectorul proptech este propulsat de pandemie

Conducerea Metrorex a cerut magistraților de la Tribunalul București să suspende de urgență aplicarea contractului colectiv de muncă negociat în toamna anului trecut prin care cei circa 5.500 de angajați au primit salarii mai mari  cu 18 % de la 1 noiembrie 2020.   „Administrația de la metrou a solicitat în instanță suspendarea Contractului Colectiv de Muncă în vigoare în acest an.”, a anunțat în data de 23 iunie, „Unitatea" - Sindicatul Liber din Metrou (USLM).  

„Directorul general al Metrorex SA, Ștefan Paraschiv, a formulat o acțiune având ca obiect o cerere de ordonanță președințială pentru suspendarea efectelor CCM Metrorex 2020-2021, înregistrat la ITM cu nr. 249/05.20.2020", menționează organizația sindicală, potrivit Agerpres.   USLM considera că această acțiune are scopul suspendării drepturilor legale acordate angajaților Metrorex, pe care îi descria drept o categorie socio-profesională vitală, care a asigurat, atât în perioada stării de alertă cât și în perioada stării de urgență, transportul în condiții de siguranță pentru cetățenii municipiului București și nu numai.  

Organizația sindicală din Metrorex a subliniat la acea data că salariații de la metrou nu au beneficiat de muncă la domiciliu sau de zile libere suplimentare, în contextul în care alte categorii socio-profesionale au beneficiat de aceste drepturi, în timpul în care angajații Metrorex au desfășurat o activitate intensă în beneficiul tuturor cetățenilor și au asigurat mobilitatea urbană, pentru buna funcționare a economiei.  

Creșterea salariilor, decisă ilegal

Creșterea salariilor a fost decisă ilegal, a stabilit Corpul de Control al ministrului Transporturilor, în luna martie a acestui an, pentru că datele financiare ar fi fost manipulate, compania neputând susține, în mod real, o astfel de creștere, în plină pandemie și cu venituri mult reduse pe fondul scăderii numărului de călători.  

„Lista de probleme, deficiențe și abuzuri descoperită este lungă: negocierea dintre conducerea Metrorex și sindicat privind creșterea salariilor cu 18% putea să nu aibă loc anul trecut și nu eram în situația de acum.  

Legea 55/2020 spune limpede: contractele colective de muncă se prelungesc automat pe perioada stării de alertă; cu toate acestea, Consiliul de Administrație de atunci a dat mandat nelimitat de negociere unei comisii de 15 oameni din care 10 erau membri de sindicat. Raportul notează că aceștia nu aveau cum să reprezinte obiectiv interesele companiei", explica ministrul Cătălin Drulă, pe pagina sa de Facebook.  

Acesta a precizat că în negociere nu au fost utilizate datele economice la zi ale companiei, ceea ce a permis manipularea de cifre în așa fel încât creșterea de salarii să încapă scriptic în bugetul de venituri și cheltuieli.   

„Iar prevederile legale au mai fost încălcate pentru că orice creștere de salarii trebuie să aibă sursă de bani stabilită și pentru anul viitor. La Metrorex au găsit o portiță pentru 2020 și și-au spus că, în 2021, vine statul să acopere diferența. Acest lucru nu se va întâmpla. Legea Bugetului de Stat spune clar că o companie de stat, care a încheiat anul 2020 cu pierderi și/sau plăți restante, nu poate acoperi în 2021 creșteri salariale de anul trecut", arata ministrul Transporturilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
salariu
metrorex