DOCUMENTE Ajutor de peste 43 milioane euro, de la Guvern, pregătit pentru CFR Călători

DOCUMENTE Ajutor de peste 43 milioane euro, de la Guvern, pregătit pentru CFR Călători
Ovidiu Bărbulescu
Ovidiu Bărbulescu
scris 25 aug 2021

Guvernul pregătește acordarea unui ajutor de stat în valoare de 210,35 milioane lei (reprezentând echivalentul a 43,63 milioane euro) pentru Societatea Naţională de Transport Feroviar de Călători „CFR Călători” S.A, fonduri care vor fi utilizate pentru finanțarea rezultatului negativ din activitatea de exploatare, estimat pentru perioada 01.04.2020 - 31.08.2020, ca urmare a pandemiei de Covid-19, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Executivul arată că, începând cu data de 16 martie 2020, ca urmare a reducerii semnificative a traficului de călători, veniturile obţinute de CFR Călători din vânzarea legitimaţiilor de călătorie (bilete, abonamente, etc.) au scăzut de la mijlocul lunii martie 2020 cu până la 85% - 90%, faţă de martie 2019.

VIDEO Ministrul Finanțelor nu a știut cât este salariul minim net: Este în jur de 1.600 lei. Nu are cum să fie 1.300 lei CITEȘTE ȘI VIDEO Ministrul Finanțelor nu a știut cât este salariul minim net: Este în jur de 1.600 lei. Nu are cum să fie 1.300 lei

Astfel, CFR Călători a înregistrat o creștere a indicatorului călători*km în lunile ianuarie și februarie, în timp ce, în luna aprilie 2020, pe fondul pandemiei COVID-19, a înregistrat o scădere semnificativă de cca. 72% față de luna aprilie a anului 2019, fiind cea mai scăzută valoarea din acest an.

Evoluţia traficului de călători lunar – analiză pe baza indicatorului „călători expediați” comparativ 2020 vs. 2019

DOCUMENTE Ajutor de peste 43 milioane euro, de la Guvern, pregătit pentru CFR Călători
DOCUMENTE Ajutor de peste 43 milioane euro, de la Guvern, pregătit pentru CFR Călători

Dispută la guvernare după anunțul de la Ora de Profit.ro. Ministrul de Finanțe: Impozitul zero pe salariul minim ar duce la o gravă problemă bugetară. Am deschide cutia Pandorei! CITEȘTE ȘI Dispută la guvernare după anunțul de la Ora de Profit.ro. Ministrul de Finanțe: Impozitul zero pe salariul minim ar duce la o gravă problemă bugetară. Am deschide cutia Pandorei!

Totodată, începând cu luna martie, respectiv pentru perioada 16-31 martie 2020, veniturile medii zilnice din vânzarea legitimațiilor de călătorie au fost diminuate cu cca. 90%, de la o medie zilnica de 1,05 mil. lei (pentru perioada 01 februarie - 15 martie 2020, în creștere cu 10% față de media zilnică a anului 2019) la o medie zilnică pe final de luna martie de doar 0,1 mil. lei, astfel încât până la finalul anuluiSocietatea nu va avea capacitatea financiară să finanțeze rezultatul negativ din activitatea de exploatare, ca urmare a pierderilor înregistrate din cauza pandemiei de COVID-19.

La nivelul întregului an 2020, s-a înregistrat o diminuare a veniturilor proprii din transportul feroviar de călători (vânzări proprii și facilități acordate categoriilor sociale beneficiare, elevi, studenți, pensionari, eroii revoluției, văduve de război, ) de circa 355,8 milioane lei pe perioada martie-decembrie față de aceeași perioadă a anului anterior (respectiv o reducere cu 41%).

FOTO Record de viteză pe o autostradă din România CITEȘTE ȘI FOTO Record de viteză pe o autostradă din România

În aceste condiții, potrivit Guvernului, CFR Călători a luat măsuri pentru diminuarea impactului pandemiei asupra echilibrului financiar:

-  Suspendarea contractelor individuale de muncă, conform art. 52 alin.(1) lit.c) și art.53 din Legea nr.53/2003- Codul muncii (șomaj tehnic) a unui număr de 624 salariați.

În primele șase luni ale anului 2020 a avut loc o diminuare a numărului de salariați din cadrul CFR Călători de la 12.526 salariați la 12.151 salariați.

-  O altă măsură a fost de reducere a programului de lucru al salariaților de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, conform prevederilor legale, pentru întreg personalul Societății.

-  Măsuri de adaptarea a traficului și implicit a consumurilor de motorină și energie electrică de tracțiune, precum și a cheltuielilor cu taxa de utilizare a infrastructurii, la cererea scăzută de transport de pe durata pandemiei.

ULTIMA ORĂ DOCUMENT Noile tarife RCA - Creșteri pentru toate categoriile de autovehicule în cazul anumitor șoferi CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ DOCUMENT Noile tarife RCA - Creșteri pentru toate categoriile de autovehicule în cazul anumitor șoferi

Ca urmare a suspendării contractelor individuale de muncă (șomaj tehnic) pentru un număr de 624 salariați, cât și în urma reducerii programului de lucru al salariaților de la 5 zile la 4 zile pe săptămână, cu reducerea corespunzătoare a salariului, pentru întreg personalul, s-au înregistrat economii cumulate pe lunile martie, aprilie, mai și iunie la cheltuiala cu personalul de cca 37 mil. lei.

Reducerea volumului de tren-km estimată la cca. 46.000 tren-km/zi impusă de ordonanțele militare pe perioada stării de urgență a avut ca impact direct prin reducerea directă a unor elemente de cheltuială, de exemplu: cheltuiala cu energia de tracțiune a înregistrat o reducere de 5,35 milioane lei, cheltuiala cu combustibilul de tracțiune a înregistrat o reducere de 10,69 milioane lei, cheltuiala cu tariful de utilizare a infrastructurii a înregistrat o reducere de 19,37 milioane lei.

De asemenea, în vederea preîntâmpinării răspândirii noului coronavirus, CFR Călători a derulat achiziții suplimentare constând în măști, substanțe dezinfectante, mănuși de protecție etc, a căror valoare pentru perioada 16.03.2020-31.12.2020 a fost de 2,1 milioane lei.

Sumarizând situația veniturilor și cheltuielilor înregistrate de Societate începând cu luna martie 2020 și până la finalul lunii decembrie 2020, s-a înregistrat o pierdere cumulată datorată efectelor pandemiei de COVID-19 în perioada 01 aprilie – 31 august 2020 de 210.345.527 lei.

Finanțele schimbă Codul Fiscal - sunt vizate, printre altele, impozitarea clădirilor cu destinație mixtă, inclusiv activități economice, ale persoanelor fizice, deductibilitatea deprecierii creanțelor CITEȘTE ȘI Finanțele schimbă Codul Fiscal - sunt vizate, printre altele, impozitarea clădirilor cu destinație mixtă, inclusiv activități economice, ale persoanelor fizice, deductibilitatea deprecierii creanțelor

Ca urmare, la propunerea Ministerului Transporturilor, Guvernul a pregătit un ajutor de stat destinat reparării pagubelor provocate de pandemie în cuantum de 210.345.527 lei.

Suma a rezultat și în urma calculelor validate cu Comisia Europeană, arată ministerul de resort, iar ajutorul de stat va fi instituit prin Ordonanță de urgentă a Guvernului, act normativ care va fi emis după autorizarea ajutorului de către Comisia Europeană.

Plățile ajutorului de stat se vor efectua până la 31.12.2021.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
cfr
calatori
ajutor
stat
guvern
piedreri
pandemie
comisia
europeana