ANUNȚ Prima șosea de mare viteză din România în care Guvernul nu joacă un rol principal

ANUNȚ Prima șosea de mare viteză din România în care Guvernul nu joacă un rol principal
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 dec 2023

Licitația pentru execuția lucrărilor de construire a celor 140 kilometri ai drumului expres Oradea – Arad va fi lansată în a doua jumătate a lunii ianuariÎe, a anunțat președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

VEZI AICI ȘI FOTO Strabag avansează în forță la drumul expres care leagă Centura Oradei de Autostrada Transilvania

Șoseaua, construită de autoritățile locale din Bihor și Arad finanțată cu fonduri UE, va trebui să fie finalizată în termen de doi ani, arată Bihoreanul

Proiect de lege care interzice staționarea autovehiculelor cu motorul termic pornit în orașe și municipii CITEȘTE ȘI Proiect de lege care interzice staționarea autovehiculelor cu motorul termic pornit în orașe și municipii

Liber la drum

În ultima sa ședință din acest an, Guvernul a adoptat, joi, ultima Hotărâre referitoare la DX Oradea - Arad, pentru „declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Drum Expres Arad - Oradea, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ - teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național”.

Actul normativ a fost publicat și a intrat în vigoare vineri, la o lună după o altă HG, pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției, potrivit cărora șoseaua va avea o lungime totală de 140 km, cu tot cu ramificații, și va costa 11,729 miliarde lei, echivalentul a aproape 2,6 miliarde euro, din care 10,083 miliarde lei (peste 2,24 miliarde euro) lucrările de construcții propriu zise, diferența urmând să acopere inclusiv despăgubirile acordate proprietarilor de terenuri.

VIDEO Accident violent între două tramvaie în București, au apărut primele imagini CITEȘTE ȘI VIDEO Accident violent între două tramvaie în București, au apărut primele imagini

La licitație

Odată cu adoptarea HG privind exproprierile și realizarea documentației tehnice se încheie partea de proiectare și de avizare premergătoare celei de execuție.

„Asta înseamnă că avem un proiect tehnic cu toate avizele necesare. Urmează ca în 30 de zile să se emită deciziile de expropriere, după care vom primi autorizația de construire. În paralel, în primele zile ale lunii ianuarie vom preda CNAIR toată documentația și în prima jumătate a lunii se va decide modalitatea de realizare a implementării proiectului, cine va face licitația, CNAIR sau cele patru administrații publice locale”, a declarat BIHOREANULUI, vineri, Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor, care împreună cu CJ Arad și cu primăriile Oradea și Arad și-au asumat realizarea acestei șosele, al cărei proiect fusese abandonat de fosta CNADNR în urmă cu mai mult de un deceniu, din lipsă de bani.

„Estimez că în a doua jumătate a lunii ianuarie va porni licitația pentru selectarea constructorilor care să execute lucrările. Acestea vor trebui finalizate în 2 ani”, a adăugat Bolojan.

Pe trei tronsoane

Potrivit cadrului legal stabilit prin Hotărârile de Guvern, lucrările pentru construirea șoselei de mare viteză se vor desfășura concomitent pe trei tronsoane: Oradea - Salonta, Salonta - Chișineu Criș și Chișineu - Arad.

FOTO Noi imagini dezvăluie parțial viitorul Lancia Ypsilon CITEȘTE ȘI FOTO Noi imagini dezvăluie parțial viitorul Lancia Ypsilon

Pe teritoriul județului Bihor, DX Oradea - Arad va avea o lungime de 57,5 km, traversând teritoriile municipiului Oradea, comunelor Sântandrei, Nojorid, Gepiu și Mădăras, apoi al municipiului Salonta, iar în final pe cele ale comunelor Ciumeghiu și Avram Iancu.

Șoseaua va porni din sud-estul Oradiei, unde va fi conectată cu drumul de legătură dintre centura orașului și autostrada Transilvania (aflat în stadiu de finalizare), după care va continua prin sud, ocolind Livada de Bihor prin estul localității, continuând de-a lungul căii ferate Oradea – Arad prin vestul localităților Nojorid și Cefa, apoi prin estul localității Inand.

De asemenea, va ocoli Salonta pe la est și apoi va reveni pe partea vestică a căii ferate Oradea – Arad și a DN 79, la vest de Ciumeghiu și de Avram Iancu, de unde va continua pe teritoriul județului Arad.

VIDEO Noul tronson din Autostrada Ford a fost deschis. Umbrărescu a venit cu 1.000 de muncitori și are un nou angajament CITEȘTE ȘI VIDEO Noul tronson din Autostrada Ford a fost deschis. Umbrărescu a venit cu 1.000 de muncitori și are un nou angajament

În Bihor, DX va avea conexiuni cu drumul de legătură dintre centură și autostradă, cu drumul comunal DC 77 (pe teritoriul comunei Nojorid), cu DN 79 (în zona Cefa), cu DJ 705 Salonta – Tinca (la ieșirea din municipiu spre această comună), precum și noduri rutiere cu drumul de legătură spre vamă (zona Salonta) și cu DN 79 (zona Avram Iancu).

În total, noua șosea va avea și patru centre de întreținere, 6 spații de servicii și 6 parcări de scurtă durată, precum și 86 de poduri, pasaje, viaducte și structuri casetate (podețe).

viewscnt
Afla mai multe despre
oradea
arad