FOTO Strabag avansează în forță la drumul expres care leagă Centura Oradei de Autostrada Transilvania

FOTO Strabag avansează în forță la drumul expres care leagă Centura Oradei de Autostrada Transilvania
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2023

Lucrările la drumul expres care leagă Centura Oradei de Autostrada Transilvania sunt realizate în proporție de 88%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ritmul constructorului austrac Strabag este unul foarte bun, mobilizarea acestuia pe șantier fiind de 275 muncitori și 182 utilaje, echipamente și camioane, arată autoritățile.

FOTO Strabag avansează în forță la drumul expres care leagă Centura Oradei de Autostrada Transilvania

"Deși termenul contractual de finalizare a lucrărilor este în luna martie 2024, dacă vremea va rămâne favorabilă în continuare, constructorul este mobilizat și asumat să dăm în trafic mai devreme acest drum, la finalul acestui an.

TABEL O nouă ieftinire a carburanților în urma prăbușirii prețului petrolului CITEȘTE ȘI TABEL O nouă ieftinire a carburanților în urma prăbușirii prețului petrolului

Dacă reușesc acest lucru, acesta va fi cel al treilea proiect consecutiv pe care Strabag îl finalizează mai devreme, după Pasajul Mogoșoaia de pe Centura Capitalei și secțiunea Ungheni - Târgu-Mureș a Autostrăzii A3. De asemenea, există și al patrulea proiect consecutiv, respectiv deschiderea lotului Chețani - Câmpia Turzii de pe A3, în lungime de 15,7 km, cu nouă luni înainte de termen", spune Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

FOTO Strabag avansează în forță la drumul expres care leagă Centura Oradei de Autostrada Transilvania

Anterior a fost anunțat și că lucrările la o conexiune rutieră de mare viteză în vestul țării au debutat în 2022, iar la finalul acestui an, în decembrie, ele ar putea fi gata. Astfel primul tronson de drum expres din vestul țării - parte din DEx11 Oradea - Arad - ar putea fi inaugurat înainte de termen.

Cei 18,96 kilometri ai drumului care conectează Autostrada Transilvania (Biharia) de Centura Oradea (Sântandrei) pot fi dați în trafic în 15-20 decembrie, înainte de termenul contractual, martie 2024, estimează Asociația Pro Infrastructura care publică și un video din dronă cu șantierul.

Volkswagen AG amână planurile de construire a unei fabrici de baterii pentru mașinile electrice în Europa de Est CITEȘTE ȘI Volkswagen AG amână planurile de construire a unei fabrici de baterii pentru mașinile electrice în Europa de Est

„Secțiunea de aproximativ 13 km cu profil de drum expres dintre A3 și DN1 are șanse reale, iar între DN1 și Sântandrei sperăm să colaboreze vremea și constructorul să țină accelerația apăsată la maxim”, spune asociația.

Al treilea proiect consecutiv inaugurat anticipat de Strabag: „Niciun alt antreprenor general nu a reușit așa ceva în ultimii 15 ani”
Potrivit ONG-ului, dacă va avea loc finalizarea înainte de termen, atunci acesta „va fi al treilea proiect consecutiv al celor de la Strabag inaugurat anticipat după pasajul Mogoșoaia de pe DNCB și segmentul Ungheni-Târgu Mureș al Autostrăzii A3 din septembrie, respectiv decembrie 2021”.

  • „Ba chiar austriecii au șanse foarte, foarte mari să-și treacă în palmares două recorduri absolute în decembrie: deschiderea unui lot de autostradă cu 9 (nouă) luni înainte de termen, 15,7 km pe A3 Chețani-Câmpia Turzii, și inaugurarea anticipată consecutivă a celui de-al patrulea proiect!
  • Niciun alt antreprenor general nu a reușit așa ceva în ultimii 15 ani de când monitorizăm noi acest domeniu. Și probabil că nici înainte”, susține Asociația Pro Infrastructura.

„Indiferent dacă le vor ieși recordurile sau nu, ne bucurăm să vedem că "lălăiții", așa cum i-am poreclit noi în urmă cu vreo 5 ani, au decis să-și spele numele și să-și respecte blazonul: fondată în urmă cu 188 de ani, până în 2021 singura companie de construcții din top 10 european care execută lucrări de infrastructură de transport în România, cu o cifră de afaceri de 18 miliarde euro în 2022”, mai apreciază asociația.

Primul drum expres din Vestul țării

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021 pe suma de 546 milioane lei fără TVA și prevede 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022, scrie Hotnews.ro.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km, la profil de drum național cu 4 benzi cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, parte din DEx11 Oradea - Arad.

Drum expres de legătură Oradea - Autostrada A3

Lungime: 18,96 km (13km drum expres, 6 km drum național cu 4 benzi și separator de sens)

Constructor: Strabag

Valoare contract: 546 milioane lei (fără TVA0

Contract semnat în: 21 iulie 2021

Termen: 6 luni proiectare (PT finalizat în apr. 2022) și 24 luni execuție

Termen de finalizare: Q2 2024

Stadiu (septembrie-octombrie 2023): cca 77%

Ministrul Transporturilor: Nu vom recepționa Podul peste Dunăre până când constructorul nu va remedia toate neconformitățile CITEȘTE ȘI Ministrul Transporturilor: Nu vom recepționa Podul peste Dunăre până când constructorul nu va remedia toate neconformitățile

Proiectul drumului de legătură are o lungime de 18,96 km, 12 poduri noi și pasaje (inclusiv peste Crișul Repede și peste șoseaua Borșului), dar și 3 noduri rutiere. Acesta urmează să facă legătura dintre Centură și autostradă, din zona sensului giratoriu cu Calea Sântandrei spre Sântandrei – Borș – Biharia.

Conform informațiilor din caietul de sarcini, profilul drumului va fi unul cu patru benzi și cu separator de fluxuri de circulație pe mijloc, cu o platformă totală de 23,5 metri lățime.

viewscnt
Afla mai multe despre
drum expres
arad – oradea