ARF reia procedura de achiziție a 12 trenuri electrice care funcționează pe bază de hidrogen

ARF reia procedura de achiziție a 12 trenuri electrice care funcționează pe bază de hidrogen
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 dec 2023

Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF) a lansat un nou contract cu o valoare maximă de 2,46 miliarde de lei pentru achiziția a 12 automotoare cu tracțiune electrică care se bazează pe un sistem de pile de combustie cu hidrogen.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Este o reluare a unei proceduri de achiziție pentru aceste 12 trenuri pe hidrogen care a fost anulată luna trecută de ARF, pentru că singura oferta depusă, a asocierii Alstom-Linde Gaz, a fost declarată neconformă, scrie Adevărul.

De ce sunt construite atât de puține case în Germania CITEȘTE ȘI De ce sunt construite atât de puține case în Germania

Contractul include calificarea conductorilor români în operarea automotoarelor, toate aplicațiile software necesare precum și reparații și mentenanță timp de 15 ani, cu opțiunea ca această perioadă să fie extinsă cu încă 15 ani. Finanțarea este asigurată din PNRR.

„Autoritatea pentru Reformă Feroviară – A.R.F. intenționează să realizeze, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Achiziția a 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen achiziționarea serviciilor de mentenanță și reparații a acestora. Achiziția va consta în: A) PRODUSE: 1) 12 automotoare în tracțiune electrică pe bază de pile de combustie cu hidrogen, conform cerințelor minimale specificate în Caietul de Sarcini (CS); 2) Alte dotări și accesorii, conform cerințelor specificate în CS. B) SERVICII: 1) Mentenanță și reparații pentru o perioadă de 15 ani. Serviciile sunt necesare pentru funcționarea respectivelor automotoare, conform cerințelor specificate în CS; 2) Instruirea personalului în ceea ce privește exploatarea, operarea RE-H și aplicațiilor software; 3) Transportul, asigurarea, punerea în funcțiune, asistența tehnică în perioada de garanție”, se menționează în descrierea achiziției celor 12 trenuri electrice.

Ofertele de achiziție din PNRR pentru cele 12 trenuri care funcționează pe bază de pile de combustie cu hidrogen se deschid în data de 26 ianuarie 2024.

La începutul lunii noiembrie, odată cu anularea procedurii de achiziție pentru cele 12 trenuri, ARF anunța că este pe undeva normal ca o astfel de achiziție să decurgă mai greu, dat fiind noutatea tehnologiei implicate.

Peste 60.000 de bancheri și-au pierdut locurile de muncă CITEȘTE ȘI Peste 60.000 de bancheri și-au pierdut locurile de muncă

„Tehnologia trenurilor pe hidrogen este încă una tânără, cu o gamă redusă de trenuri autorizate a fi introduse pe piață, dar cu o serie de contracte comerciale de mici dimensiuni în diverse țări europene (Germania, Italia și Franța). De exemplu, trenurile care corespund exact nevoilor identificate în documentul guvernamental PNRR 2021 și preluate în analizele ARF, deși se regăsesc în ofertele comerciale ale producătorilor, nu sunt încă autorizate ca tip și pentru introducerea pe piață (proceduri care pot dura peste 3 ani, înainte de începerea producției). ARF va actualiza în perioada următoare, în baza clarificărilor și observațiilor primite în cadrul procedurii eșuate, caietul de sarcini și restul documentației de achiziții privind achiziția celor 12 automotoare pentru a relansa licitația în termenul cel mai scurt și a oferi o șansă de încadrare în termenele legale ale PNRR”, arătau reprezentanții ARF.

În condițiile în care peste 50% din rețeaua României este neelectrificată și ritmul de electrificare este unul relativ lent, ARF consideră că implementarea acestui proiect pilot de achiziție trenuri pe hidrogen reprezintă o soluție tehnică corectă pentru decarbonizarea transporturilor feroviare și va continuă eforturile de implementare.

Rutele pe care vor fi utilizate inițial trenurile sunt cele neelectrificate din zona de nord a municipiului București (Gara de Nord – Aeroport Henri Coandă, Gara de Nord – Pitești – Craiova, Gara de Nord – Târgoviște și Pitești – Curtea de Argeș). După electrificarea acestor linii, trenurile vor fi relocalizate pe alte rute neelectrificate.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidrogen
tren
autoritatea pentru reformă feroviară