Aston Martin oferă producătorului american de vehicule electrice Lucid o participație de 3,7% la companie, în schimbul accesului la tehnologia sa performantă

Aston Martin oferă producătorului american de vehicule electrice Lucid o participație de 3,7% la companie, în schimbul accesului la tehnologia sa performantă
Profit.ro
Profit.ro
scris 27 iun 2023

Aston Martin a ajuns la o înțelegere care îi va oferi producătorului american de vehicule electrice Lucid Group un pachet de 3,7% din acțiunile companiei, în schimbul accesului la tehnologia sa ”de înaltă performanță”, a declarat compania britanică, anunț care a dus la creșterea constructorului britanic de automobile de lux acțiunile cu aproape 15%, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Conform acordului, Aston Martin va efectua plăți în numerar și va emite 28,4 milioane de noi acțiuni ordinare către Lucid, în valoare totală de aproximativ 232 de milioane de dolari, scrie News.ro

București: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru 100 de autobuze electrice CITEȘTE ȘI București: A fost desemnat câștigătorul licitației pentru 100 de autobuze electrice

Trecerea la vehiculele electrice este fenomenal de costisitoare, producătorii de automobile la nivel global angajând aproximativ 1.200 de miliarde de dolari pentru tehnologia cu emisii scăzute.

Producătorii de automobile mai mici precum Aston Martin se bazează mai mult pe parteneriate pentru a face tranziția.

Aston Martin plănuiește să lanseze primul său vehicul electric în 2025 și până acum s-a sprijinit pe Mercedes, ca ”fratele său mai mare”, pentru tehnologia de care are nevoie.

Într-un anunț separat de luni, Aston Martin a declarat că a modificat un acord cu Mercedes-Benz, ceea ce înseamnă că producătorul german de automobile nu își va crește participația la Aston Martin conform planificării, ci o va menține la aproximativ 9% și va continua să îi furnizeze acces la tehnologia electrică.

Între timp, acordul cu Lucid va oferi ”acces la tehnologia de lider în industrie a Lucid pentru vehiculele sale (vehicule electrice cu baterie), inclusiv sistemele de propulsie electrice și sistemele de baterii”.

Aston Martin a spus că până în 2026 toate noile sale modele vor include o versiune electrificată și că gama sa de bază de vehicule va fi complet electrică până în 2030.

FOTO Porsche a cumpărat întreg pachetul de acțiuni Cellforce și vrea propria gigafabrică CITEȘTE ȘI FOTO Porsche a cumpărat întreg pachetul de acțiuni Cellforce și vrea propria gigafabrică

”Acum avem doi furnizori de talie mondială care să susțină... strategia noastră de electrificare”, a declarat președintele executiv și principalul acționar al Aston Martin, Lawrence Stroll, într-un comunicat.

Luna trecută, Geely a investit în Aston Martin, despre care Stroll a spus că va oferi producătorului britanic de automobile de lux acces la tehnologiile și componentele producătorului auto chinez.

Lucid și Aston Martin au un acționar comun, Fondul de investiții publice (PIF) al Arabiei Saudite.

Fondul saudit a devenit anul trecut al doilea cel mai mare acționar al Aston Martin. PIF este, de asemenea, principalul acționar al Lucid și luna trecută a oferit majoritatea fondurilor pentru o ofertă de acțiuni de 3 miliarde de dolari efectuată de producătorul american de vehicule electrice.

Aceste fonduri suplimentare sunt esențiale, deoarece Lucid, la fel ca și alte companii, înregistrează pierderi tot mai mari și o reducere a rezervelor de numerar, în fața temerilor de recesiune și a unui război al prețurilor declanșat de liderul pieței Tesla.

Lucid, care produce sedanuri de lux Air, și-a redus luna trecută previziunile de producție pentru 2023 și a raportat un venit mai mic decât se aștepta în primul trimestru.

viewscnt
Afla mai multe despre
aston martin
lucid