BERD va împrumuta 8 mil. euro belgienilor de la Sonaca pentru fabrica de componente Airbus de la Turda

BERD va împrumuta 8 mil. euro belgienilor de la Sonaca pentru fabrica de componente Airbus de la Turda

Sursa foto: www.rtbf.be

Profit.ro
Profit.ro
scris 13 nov 2015

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a aprobat acordarea unui împrumut de 8 milioane de euro companiei belgiene Sonaca pentru finanțarea construcției fabricii de componente pentru aripile aeronavelor Airbus din județul Cluj, în apropiere de Turda.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Noua fabrică de tip greenfield din România va crește capacitatea Sonaca pentru aprovizionarea marilor producători de avioane cu componente pentru aripile avioanelor. Unitatea de producție va fi dotată cu echipamente de ultima generație pentru producerea de componente", se arată într-un comunicat BERD.

La mijlocul lunii septembrie, Sonaca a obținut de la autoritățile române un ajutor de stat de 24,1 milioane lei (5,4 milioane lei) pentru finanțarea proiectului.

Investiția totală în fabrica de lângă Turda este de 15,7 milioane de euro și include achiziția terenului, precum și clădirile, echipamentul și costurile aferente dezvoltării de noi produse. Construcția va fi finalizată în doi ani.

Consiliul de Administrație al BERD a aprobat împrumutul în ședința din 11 noiembrie, contract care urmează să fie semnat.

Sonaca, prin intermediul subsidiarei din România, Sonaca Aerospace Transilvania, a cumpărat la începutul anului un teren de 20.000 de metri pătrați în apropiere de Turda pentru construcția fabricii de componente pentru aripile aeronavelor Airbus.

Compania va construi în primă fază o fabrică de 8.000 metri pătrați, care va fi extinsă la 12.000 metri pătrați.

Potrivit unui raport al companiei, Sonaca are în plan investiții de 84 milioane de euro până în 2019, din care 56 de milioane de euro vor fi alocați pentru fabrica pe care o deține in Gosselies (Belgia).

”Sonaca Group va investi 84 de milioane de euro în următorii cinci ani (cu 56 milioane de euro pentru Gosselies). Grupul va construi o nouă fabrică în România, care se va ocupa de producția de părți de componente (hand lay-up) și de ansamblarea de lamele pentru modelul Airbus A320, ca răspuns la creșterea producției anunțată de Airbus”, se arată în raport.

Airbus este unul dintre cei mai importanți clienți ai companiei belgiene.

Sonaca, deținută de statul belgian prin Wallonia Regional Investment Company (SRIW), este unul din liderii mondiali în dezvoltarea și producția de componente de structură pentru industria aerospațială. Furnizor al Airbus, al producătorului de aeronave brazilian Embraer și al unor companii importante, precum Dassault și Bombardier, Sonaca are mai mult de 2.400 de angajați în întreaga lume, din care aproximativ 1.600 sunt în Belgia, la Gosselies.

Grupul mai are fabrici în Brazilia, Canada și China, iar pe lângă domeniul aerospațial, Sonaca produce și componente și sisteme pentru armată, dar asigură și servicii în domeniul ingineriei. Grupul a raportat pentru 2014 venituri de peste 270 de milioane de euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
sonaca
airbus
berd