Compania belgiană Sonaca va fabrica la Turda componente pentru aripile avioanelor Airbus

Compania belgiană Sonaca va fabrica la Turda componente pentru aripile avioanelor Airbus
Cristina Cuncea
Cristina Cuncea
scris 3 sep 2015

Compania belgiană Sonaca, din domeniul aerospațial, a cumpărat un teren de 20.000 de metri pătrați în Turda pentru construcția unei fabrici de componente pentru aripile aeronavelor Airbus.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Sonaca Aerospace Transilvania, subsidiara din România a grupului, înființată în acest an, a cumpărat terenul de la dezvoltatorul de parcuri logistice CTP Invest și va construi în primă fază o fabrică de 8.000 metri pătrați, care va fi extinsă la 12.000 metri pătrați. Compania a solicitat ajutor de stat pentru acest proiect.

Contactați de Profit.ro, reprezentanții companiei belgiene au confirmat că vor construi fabrica la Turda, însă nu au dorit să prezinte detalii până când nu va fi aprobat ajutorul de stat de către autoritățile române.

Potrivit unui raport al companiei, Sonaco are în plan investiții de 84 milioane de euro până în 2019, dn care 56 de milioane de euro vor fi alocați pentru fabrica pe care o deține in Gosselies (Belgia).

”Sonaco Group va investi 84 de milioane de euro în următorii cinci ani (cu 56 milioane de euro pentru Gosselies). Grupul va construi o nouă fabrică în România, care se va ocupa de producția de părți de componente (hand lay-up) și de ansamblarea de lamele pentru modelul Airbus A320, ca răspuns la creșterea producției anunțată de Airbus”, se arată în raport.

În aceste condiții investiția în fabrica din România s-ar ridica la peste 20 de milioane de euro.

Presa din Belgia relata la începutul anului că sindicatele din companie au fost de accord ca Sonaco să investească în România, în contextul presiunii prețurilor și a nevoii de a absorbi creșterea comenzilor din partea Airbus. Investiția în fabrica din România era estimata la 10-15 milioane de euro.

Airbus este unul dintre cei mai importanți clienți ai companiei belgiene.

Economii pentru companie

Deschiderea fabricii din România ar aduce economii consistente pentru companie, cel puțin cu salariile în condițiile în care potrivit presei belgiene un angajat al fabricii din România va fi plătit cu 5,5 euro pe oră, în timp ce un belgian câștigă 35 de euro pe oră.

Producătorul belgian a majorat în luna martie cu 4 milioane de euro capitalul subsidiarei din România.

Sonaca, deținută de stat prin Wallonia Regional Investment Company (SRIW),  este unul din liderii mondiali în dezvoltarea și producția de componente de structură pentru industria aerospațială. Furnizor al Airbus, al producătorului de aeronave brazilian Embraer și al unor companii importante, precum Dassault și Bombardier. Sonaca are mai mult de 2.400 de angajați în întreaga lume, din care aproximativ 1.600 sunt în Belgia, la Gosselies.

Grupul mai are fabrici în Brazilia, Canada și China, iar pe lângă domeniul aerospațial, Sonaca produce și componente și sisteme pentru armată, dar asigură și servicii în domeniul ingineriei. Grupul a raportat pentru 2014 venituri de peste 270 de milioane de euro.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
airbus
sonaca
fabrică